Hopp til hovedinnhold
Den populære kafeen i Sira holder åpent fra klokka 11 til 13 hver torsdag. Foto: Daniel Tønnessen. Glede i å gi: – Det er viktig for mange å kunne føle at de bidrar, sier Gry Tesaker. Foto: Daniel Tønnessen.

Bygdekvinnelag startet populær bygdekafé

Etter halvannet år med pandemi spurte ildsjeler i Sira Bygdekvinnelag bygdefolket om det var interesse for å starte en kafé. Svaret var et rungende ja. I løpet av det siste året er bygdekvinnelagets «Torsdagskafé» blitt en viktig møteplass for mange på Sira.

Planen til ildsjelene Gry Tesaker og May-Britt Sirnes i Sira Bygdekvinnelag var å invitere til kafé annenhver uke. Etter den første kafeen syntes den lokale kjøpmannen at tiltaket fungerte bra. Derfor kom han med et forslag bygdekvinnelaget ikke kunne si nei til: arrangerer dere bygdekafé hver uke, sponser nærbutikken maten hver annen uke.

Bygdekvinnene har tilgang til ei bygdestue som de får bruke gratis. Nå var bare spørsmålet om å få med seg nok frivillige til å arrangere kafé hver uke. På den første bygdekafeen spurte Gry og May-Britt om noen i bygda kunne tenke seg å hjelpe til. Fire meldte seg med en gang. Ingen av dem var med i bygdekvinnelaget. Nå er to av dem blitt medlemmer.

Bygdekafeen er blitt en stor suksess som det prates om i bygda. Hver uke møtes rundt 20 personer i kafeen.

– Det var tydelig at mange savnet en sosial møteplass, sier May-Britt.

 

Lett å organisere

Bygdekafeen holder åpent fra klokka 11 til 13 hver torsdag. Det er satt opp en vaktliste med 12 frivillige. Hver torsdag stiller et lag på to stykker. Så rulleres det på lista. Om det er noen som ikke kan stille har May-Britt laget en ringeliste med navn og telefonnummer. Det er lett å ringe noen andre om du trenger å bytte vaktdag.

May-Britt melder også annenhver uke om behovet for mat og drikke til nærbutikken. De som har vakt kan bare stikke innom butikken og hente rundstykker, pålegg og drikke.

– Vi serverer grove og fine rundstykker som vi smører med ost og servelat. Et halvt rundstykke koster 10 kroner, og så er det 10 kroner for te eller kaffe, forteller hun.

I tillegg til å smøre rundstykker har vaktene ansvar for å sette ut stoler og bord, og rydde alt bort igjen når kafeen er ferdig.

Gry Tesaker
Glede i å gi: – Det er viktig for mange å kunne føle at de bidrar, sier Gry Tesaker. Foto: Daniel Tønnessen.

 

Sosiale aktiviteter

Bygdekvinnene har samlet inn spill som ludo, stigespill, sjakk og kortstokker som det bare er å bruke om noen vil ta seg en spillerunde. Bocciaspill har de fått låne av Frivillighetssentralen. Det var morsomt å spille boccia ute i gangen.

På kafeen er det også satt fram lekekasse for barn. Det skal være enkelt for småbarnsforeldre å komme.

Den første gangen kafeen ble arrangert møtte det opp 20 gjester. Kun damer. Bygdefolket oppfattet kafeen som en kvinnelig møteplass, men tilbudet var ment å være åpent for alle. På neste bygdekafé kom det 38. Flere ektefeller ble dratt med. Etterhvert er det kommet flere menn.

Informasjon om møtene er spredd godt rundt. Sira Bygdekvinnelag har brukt nettsiden bygdekvinnelaget.no og Facebook til å spre informasjon om møtene, og de har hengt opp plakater sentrale steder i bygda.

Artikler i lokalavisa Agder Avis er det også blitt.

–  Vi er ganske freidige, ler Gry.

– Vi skriver artiklene selv og sender dem til avisa. Kommer det ikke på, så purrer vi. Vi ringer og spør når det kommer på.

Gruppebilde
Den populære kafeen i Sira holder åpent fra klokka 11 til 13 hver torsdag. Foto: Daniel Tønnessen.

Viktig i pandemien 

Under pandemien er det mange som har sittet mye hjemme alene, i perioder som følge av strenge restriksjoner fra myndighetene eller av frykt for å bli smittet av korona. Det er imidlertid også en risiko for å få psykiske helseplager av å være for mye alene. Å skape en møteplass som oppleves som trygg har vært viktig for Sira Bygdekvinnelag.

– Du blir kjent med mange folk. Selv om bygda er liten, er det noen du vanligvis ikke treffer. Her kommer de, smiler May-Britt.

– Vi pleier å sette oss sammen med dem som kommer på kafeen. Vi prater og blir kjent, forteller Gry.

Alle som har lyst til å hjelpe til på kafeen, får være med. Alle kan gjøre noe. De som er dårlige til beins kan smøre rundstykker.

– Det er viktig for mange å kunne føle at de bidrar, sier Gry.

Torsdag 15. desember kommer barnehagen og skal gå Lucia på kaffen. Det blir stas. 

Gry og Maj-Britt
Maj-Britt Sirnes og Gry Tesaker er klar til å servere rundstykker og kaffe denne torsdagen.

Råd fra Sira Bygdekvinnelag

  • Det skal ikke mye til for å dra i gang en kafé. Har dere en lokalbutikk, spør om å være der, sett fram et par bord og noen stoler.
  • Involver frivillige til å gjøre en innsats. De som bidrar behøver ikke å være med i bygdekvinnelaget, men de kan gjerne bli med om de ønsker.
  • Skaff VIPPS, det er en enkel måte å få inn betaling på.