Poteta - ei nøysam råvare med uendelege moglegheiter
Bygdekvinnelaget inviterte til Nøysom-webinar saman med Matvalget. Her er Ann Kristin Møsth Wang i Matvalget sine nydelege oppskrifter på kokt potet med skall. Alle oppskriftene er laga for at du skal kunne bruke opp kokte poteter. Så enkelt og så godt.
SMÆSHA POTETER
I langpanne
500 g kokt potet med skall
Salt og pepper
En god klunk olivenolje
Sett ovnen på 230C
Kok potet eller bruk en ferdig kokt fra kjøleskapet. Knekk den flat med en kjøttbanker eller en kopp. Dryss på litt olivenolje, salt og pepper. Stek i ovnen til poteten er sprø og brun. Det er det gode brune som lager den deilige smaken.
Tips: Gi noen store båter med løk den samme behandlingen og stek det sammen med poteten. Nydelig kombinasjon.
¨PØBELPOTET¨ Matvalgets svar på ¨dirty fries¨
(Stekte poteter med chili alioli, sylta løk og ost)
800 g kokte poteter med skall
Salt, pepper
Olje
300 g hvit ost
100 g sylta løk (Egen oppskrift)
2 dl chipotle alioli (oppskrift på alioli med 2 ss chipotle saus eller 1 ts chili)
Tips: Bacon smaker også godt på toppen
- Sett ovnen på 250C, bruk en langpanne med bakepapir (så slipper du å skrubbe).
- Skjær potetene i staver, vend de i olje, salt og pepper. Stek potetene til de er brune og fine.
- Ta ut formen, dryss på ost, løk og evt bacon på toppen og stek videre til osten er smeltet og gyllen.
- Legg på chilimajones på toppen og server.
Foto: Astrid Seime
ALIOLI
1 egg
2 fedd hvitløk
1 god ss dijon sennep (eller akevitt sennep)
Salt og pepper
1 god ss sitron eller hvitvin eddik
3 dl solsikkeolje
2 dl olivenolje
Med stavmikser:
- Bruk kolben på stavmikseren eller en annen avlang beholder.
- Ha knust hvitløk, egg, sennep, salt, pepper, sitron i bunnen av kolben, hell oljen over.
- Sett stevmikseren i bunnen av kolben, sett på og dra stavmikseren forsiktig oppover glasset, da vil det tykne, dra mikseren litt rundt om ikke alt stivner.
- Smak til med salt og evt mer syre.
- Blir den veldig tykk, kan du jevne med litt kaldt vann for en bløtere konsistens.
Her er en video som kan være til glede og nytte. https://www.youtube.com/watch?v=Gr67SMbNF1Y
SYLTA LØK
2 store rødløk
1-2-3 lake:
1,5 dl vann
½ dl sukker
1 dl eddik (eple eller hvitvineddik)
Kok opp og hell over løk eller andre grønnsaker (kål, gulrot, persille og sellerirot, kålrot) . Oppbevares lenge i kjøleskap.
- Skjær løken i tynne skiver
- Kok opp laken og hell det over løken.
- Avkjøl
POTETPAI
5-6 kokte poteter med skall
6 egg
3 dl melk
3 dl revet ost
1 purre
1 brokkoli
Salt, pepper
Litt mykt smør
Bruk en paiform og knus potetene med en kopp. Press potetene lett mot bunnen og veggene i paiformen. Dryss over litt salt, pepper og litt olje eller smør.
Forstek paibunnen i 200C i va 15 minutter til poteten har blitt gyllen. Vask og skjær purre og brokkoli i biter. Bland egg og melk, Smak til med salt og pepper, tilsett osten. Ha eggemassen i formen og legg purre og brokkoli på toppen. Stek videre i ca. 20 minutter til egget har satt seg.
Server med hjemmelaget alioli, frisk råkost eller en god salsa.
POTETBRØD
Denne oppskriften kan gjøres sakte eller raskt alt etter hvor god tid du har. Gjøres den sakte bruker du mindre gjær og slipper elting. Har du det litt travelt øker du gjærmengden og bruker lunkent vann. Rødt for raskt!
1 kg siktet hvete
1 l siktet sammalt
1 l havregryn
2 ts salt
2 ts salt
1 ts tørrgjær (50 g gjær)
ca. 6 dl vann (lunkent vann)
1 dl olivenolje
300 g kokt potet, melen type
Bland salt, mel og havregryn, gjær i en bolle. Hell over vann og bland lett. Juster vannmengden om det blir for tørt. Det skal ha konsistens som tykk grøt. Dekk til og la det stå over natten eller fra morgen til ettermiddag. Bruk et rivjern og riv hele kokte poteter ned i deigen. (Skallet blir igjen, ta vare på det oppskrift nederst). Bland poteten sammen med deigen. Ha på olivenolje og lag små runde brød eller ha hele deigen i en brødform eller på et stekebrett. Etterhev i ca 30 minutter. Stek brødene gylne på 200C
Potetskall: Vend potetskallet i olje, salt og pepper og legg det på toppen av brødet, da blir det potetebrød med potetgull! Eller stek det alene som snacks. Mer tips: trykk ned ost, tomatbiter og finstrimlet rødløk som variant.
RETT I KROPPEN - Potetmos med topping
Denne potet retten er myk som en godværssky i solnedgang. Den er deilig med kjøtt og fisk, nydelig med en frisk råkost eller salsa. Sammen med erter eller andre belgvekster blir den også mettende og god.
Sett ovnen på 200C, Bruk en ovnsform eller langpannen.
1 kg kokt potet med skall
2 ts tørket eller frisk estragon (alternativ: 1/2 ts muskat)
salt og pepper
5 dl h- melk (økologisk)
100 g smør
200 g kokte gule erter (kikerter eller hvite bønner passer også)
Utstyr: kjøtthammer eller noe annet med tyngde, hånden eller en kopp. Legg et lag med kokt potet i bunnen av formen. Gi hver potet et hardt kakk slik at den sprekker. Bland melk, estragon, erter, salt og pepper og kjør det glatt med en stavmikser. Hell det over poteten, legg et par klikker smør på toppen og stek i ovnen i ca 15 minutter. Bland og spe med mer melk om det er tørt.
Tips: Ost passer utmerket sammen med mosen. Hakket grønt på toppen ser og smaker godt til.
SALSA til topping
Salsa er rett og slett små fine biter, eller grovt hakkede grønnsaker, blandet til en salat med sitron, litt god olje, salt og pepper for en bløt og deilig konsistens. Man kan også tilsette små kulinariske ingredienser for enda mer spennende kombinasjoner.
Det er det litt ¨vis meg ditt kjøleskap¨ for det finnes så mange gode kombinasjoner. Her kommer noen varianter:
Varianter:
- Tomat, agurk, selleri og rødløk.
- Stangselleri, purre, kapers og persille
- Gulrot, rødløk, rød chili og rød paprika
- Agurk, sylteagurk, fennikel og gresskarkjerner
- Eple, purre, stangselleri og dill (noen ansjosfileter)
Vi heiar på poteta
- og alle gode råd som gjev oss mindre matsvinn! Lukke til på kjøkkenet!
Nøysom er eit to-åring prosjekt i Norges Bygdekvinnelag som er støtta av Sparebankstiftelsen DNB. Nøysom skal inspirere folk til ein meir miljøvenleg og berekraftig kvardag. Å redusere matsvinn er eit av tema vi set søkjelys på i prosjektet.
Samarbeid med Matvalget
Seminaret er ein del av Nøysom og eit samarbeid mellom Bygdekvinnelaget og Matvalget. Les meir om matvalget: matvalget.no
Ann Kristin Møsth Wang er rådgjevar i matvalget, der hun blant annet rettleiar skular, barnehager og sjukeheimar i eit berekraftig måltid. Ho har lang erfaring i drift og endring innanfor mat, vertskap og kultur. I tillegg er ho kokk, matstylist, kokebokforfattar og inspirator.
125 bygdekvinnelag med 300 aktivitetar
Eit mål i Nøysom er å skape møteplassar for barn, unge og vaksne som bidreg til meistring og fellesskap. Vi har stor tru på at det å sitte saman og lære seg praktiske ting saman kan gje meistring og inspirasjon til å lære meir, og ta fleire miljøvenlige val i kvardagen. 125 bygdekvinnelag har meir enn 300 aktivitetar i samband med Nøysom.