ASKER BONDEKVINNELAG ga et milleniumstre til Labråten

I forbindelse med tusenårsskiftet bestemte Asker Bondekvinnelag seg for å gi et milleniumstre til Asker kommune, det ble plantet på Labråten, Asker museum.
 

Morsomt å minnes denne dagen for 20 år siden!  Ordfører Morten Strand, Gurdrun Gullbekk og Turi Aaby fra Asker Bondekvinnelag plantet treet en av de siste dagene i april år 2000!

Journalist Tom Magne Armann, fra Asker og Bærum Budstikke, var tilstede og skrev i avisen den 2. mai:

Det var en torsdag det skjedde.  Grått og yr var det.  Og det var bare en håndfull mennesker som sto der på Labråtens tun.  Askers tusenårstre skulle plantes.

En stor kastanje står ved Labråten, borte ved låveveggen.  Den var det Hulda Garborg som plantet for snart 100 år siden.  Men treet er i ferd med å råtne på rot.  Hva passer vel bedre enn at Askers milleniumstre - plantes nettopp der, på Labråten - like ved treet som snart vil falle.  Om 100 år står det et nytt majestetisk kastanjetre på stedet, og kanskje står det noen mennesker rundt det og minnes den lille gruppen med ildsjeler som både talte, sang og markerte at et tre ble plantet en aprildag i 2000.

En ekte Aesculus Hippocastanium er det som nå skal feste seg skikkelig.  Hestekastanje er navnet på godt norsk.  Neste år er det Garborg-jubileum i Norge, og da er håpet at den i all sin grønne velde skal delta i feiringen.

Treet kan bli opptil 200 år gammelt, fortalte representanten for Asker Bondekvinnelag, Turi Aaby, i sin tale for dagen og treet.  Veldig høyt kan det også bli, treet, opptil 25 meter.

En liten sang til treet var laget av museumsbestyrer Fredrikke Hegnar von Ubisch.  Selvsagt til tonene fra Jens Book-Jensens evigvarende "Når kastanjene blomstrer i Bygdø Allè".

Så ble treet plantet.  Egentlig var det gjort på forhånd - for selv når det ble plantet var dette treet flere meter høyt.  For markeringens skyld ble det foretatt noen spadestikk; den siste jorden rundt stammen ble lagt på av ordføreren.  Så var Askers tusenårstre på plass.

Hele landet.

Treet blir ikke det eneste i Norge.  De fleste kommuner i Norge har eller kommer til å plante sitt tusenårstre.  Ikke bare markerer det et tusenårsskifte, men også en konkretisering av lokal Agenda-21 aktiviteter, som nettopp skal ha utgangspunkt fra grasrotplan og ikke minst Landbruksdepartementets 100-årsjubileum.  Det siste får også sterkt rotfeste.  For det skal feires med stor festivitas om noen dager på Sem Gjestegård, med både kongelige, statsråder og landbrukets hedersmenn og -kvinner.

################

Jeg inspiserte kanstanjen for et par dager siden og det er hyggelig å se at det vokser og trives.  Det gamle treet, plantet av Hulda Garborg, holder fortsatt stand og er i ferd med å folde ut sine blader.   Det ser ikke ut til å råtne på mange år enda!

Turi Aaby

 

 

 

Bli medlem