"Dyrk selv gruppa" på besøk hos Pernille
Julimøte hadde vi hos Pernille på hennes imponerende hagebruk
Omtrent 1 år etter vi sist besøkte Pernille tok hun imot oss på bruket sitt. Da vi var der i fjor hadde hun nettopp startet med dyrking av grønnsaker. Tanken var at andelseiere skulle abonnere på og få levering av grønnsaker hver uke. Pernille er blomstergartner og derfor var et stort område avsatt til dyrking av blomster, som hun håpet å få solgt til butikker og til personer med blomsterabonnement.
Du verden for en forandring det var på dette ene året. Nå var dyrkningsområdet utvidet, rad på rad med grønnsaker, ulike typer salat, kål, blomkål, kålrabi, selleri, purre og gulrøtter og mye mer sto der så fint.
På vår vandring i denne delen ble det snakket mye om skadedyr på spesielt kålplanter. Kålsommerfuglen og kålmøllen kan gjøre stor skade på kålplantene i hagen. Pernille dyrker økologisk så her er det ikke snakk om å benytte sprøytemidler. Det ble snakket om å benytte fiberduk, samplantinger med f.eks tagetes, ringblomster og hvitløk kan kanskje hjelpe. Tagetes skal også være effektiv mot rotål i jorden står det skrevet på hjemmesidene til Fremtiden i våre hender, så da får vi tro på det Hvis en leter og fjerner larvene til kålsommerfuglen og snegler kan skaden begrenses. I det hele tatt er luking og fjerning av alt som er vissent og angrepet av sykdom vel noe av det viktigste en kan gjøre. Pernille viste oss et verktøy som hun benyttet i ugrassbekjempelsen.
I blomsterhagen bugnet det av blomster, Løvemunn, Georginer, Valmuer, Asters, Jomfruen i det grønne, Ringblomster, Erteblomster, Anemoner, ulike typer urter, vakre elegante strå og mye mye mer. Personlig falt jeg for Jomfruen i det Grønne som har en så fantastisk vakker blå farge, men vanskelig å gjenngi på bildet.
Det var veldig fint å vandre rundt i dette blomsterfloret. Et område med prestekrager, blåklokker og andre typer villblomster var der også i denne hagen.
E t stort fint drivhus var kommet opp siden sist. Nå var det ulike typer tomater og agurker, paprika, chili i ulike varianter og aubergine som ble dyrket her. Som dere ser på bildet hadde auberginen allerede fått en fin stor frukt.
Vi var virkelig imponert over hva Pernille hadde fått til dette året - , veldig morsomt å se var det - og en kjempejobb må det ha vært. Som avslutning ble vi bedt på kaffe i et lite koselig rom i uthuset - kanskje det har vært en stall ? - Som alltid gikk praten livlig-
Tusen takk for oss Pernille - og lykke til videre med ditt spennende prosjekt !