Hopp til hovedinnhold

Asker Bygdekvinnelag

"Dyrk selv" gruppen på besøk i Isabellas hage


"Dyrk selv" gruppen  hadde sitt julimøte i hagen til Isabella

Juli møte i Isabellas hage

På juni møtet var vi i Marias hage som hun selv omtalte som «verdens minste». Det var ingen stor hage Maria, men hun hadde jammen fått maksimalt ut av den slik vi skrev i referatet. På møtet vårt i juli beveget vi oss i en riktig stor hage. Da var vi i hagen til Isabella. Hun hadde masse vakre blomster, drivhus, grønnsakhage, grønne plener og en utrolig lekker utestue, som hun og mannen hadde planlagt og bygget selv.

Vi startet omvisningen i drivhuset. Det var 47 år gammelt, bygget av mannens bestefar, med profiler i tre og med gammelt glass. Der bugnet det av cherrytomater drevet fram fra frø som de tar vare på fra år til år. Hun fortqalte at flere i familien dyrket de samme tomatene og at de hadde en konkurranse om hvilken  familie som fikk flest tomater. I fjor hadde de plukket 4837 tomater i dette drivhuset og var årets vinnere. Under erfaringsutvekslingen om drivhus og tomater kom Unni med en anbefaling om ikke å ha for store klaser med tomater, mer enn maks 8 bør det ikke være på klaser med store tomater. Det er også lurt å tenke på at det tar ca 8 uker fra blomst til moden tomat og særlig effektiv modning blir det ikke etter midten av september.

 I utkanten av den store tomten bak grønne busker ligger komposthaugen, som sørger for god jord til blomster og nyttevekster. Mens den gamle hjemmelagede komposteringsdunken hadde blitt til et fint grønt blikkfang på gressplenen.

Vi passerte kjempestor rabarbra – den største Unni hadde sett –

Kjøkkenhagen var inngjerdet for å holde dyr unna. Her dyrket hun bl.a. grønnkål, squach, jordskokk og løk.

Mens vi tok en kaffepause i utestuen viste Unni oss et eksempel på brysomt ugrass som ofte opptrer i åkeren, hønsehirse, en varmekjær sommerettårig grasart som kan bli 1,5 m høy og er vanskelig å bekjempe  I verdenssammenheng er hønsehirse rangert som det tredje verste ugrasset.

Vi fikk også se to planter med stangselleri som var plantet samtidig og sto rett ved siden av hverandre, men som hadde utviklet seg veldig forskjellig. Den ene var stor og frodig, den andre liten og litt puslete. Hvorfor blir de så forskjellige når de var like store når de ble plantet, samtidig og står på samme sted. Det er forskjellen på god og dårlig planting fortalte Unni. Når vi planter er det viktig å passe på et planten står godt og at roten er godt dekket. Hun fortalte om faren sin som kunne sjekke plantingen ved å nappe forsiktig i planten, ble den nappet opp var den plantet dårlig.

Vi besøkte også naboen Pernille som er gartner og som i år har startet med andelsparseller. Hun hadde et stort område som de hadde ryddet og gjort dyrkbart.For å slippe unna rådyrene har de satt opp et høyt gjerde rundt området. Pernille dyrker selv  og andelseierne kan  abonnerte på levering av ulike typer  grønnsaker, salat, gulrøtter, poteter etc. Pernille er utdannet blomstergartner. og hadde også en parsell med ulike sorter blomster som hun vil selge i buketter.  Et spennende initiativ.  Vi ønsker Pernille lykke til med prosjektet.

 

20210714_193332.jpg 20210714_193332_0.jpg 20210714_200717.jpg