Hopp til hovedinnhold

Asker Bygdekvinnelag

Sosan Mollestad

Interessant medlemsmøte i midten av januar!


Sosan Mollestad på besøk hos oss på vårt januarmøte!

Vi var så heldige å få Sosan Mollestad opprinnelig fra Iran til å fortelle oss om sin dramatiske flukt fra Teheran til Oslo!

Barndommen hennes var lykkelig og uten store sorger, men da hun var 14-15 år fant den iranske revolusjonen sted.  Livet ble da snudd opp-ned.  Sjahens styre var ikke bra, men det skulle vise seg at det som kom i steden var enda verre.

Iran ble full av våpen og skyting i gatene.  Det ble startet nye partier, men de ble etter hvert forbudt av Khomeinis prestestyre.  Sosan var selv med i et av disse partiene og fikk dermed en fengselsdom hengende over seg.  Hun visste at hvis hun ble satt inn ville hun aldri komme ut igjen.

Løsningen ble å flykte fra Iran.  Hun flyktet sammen med sin bror, for anledningen som hennes ektemann, for som enslig kvinne kunne hun ikke bevege seg fritt.  De fikk hjelp og penger til flybilletter og falske pass og dro fra Teheran til Frankfurt.  Her tilbrakte hun natten på flyplassen mens hun ventet på hjelp til å komme videre.  Det ble veldig spennende for hun visste jo ikke sikkert at noen ville dukke opp!  Neste dag fikk hun flybillett til Oslo.  Det eneste hun hadde med seg var en liten bag med noen få klesplagg.  Siden det eneste hun visste om Norge var kulde og mye snø!  Da hun ankom Fornebu en fin sommerdag i begynnelsen av juni, hadde hun for sikker het skyld tatt på seg alt hun hadde av klær!

På Fornebu satt det en politimann i passkontrollen, som hun syntes så veldig lenge på henne og hun tenkte at Gud kommer dette til å gå bra?  Heldigvis gikk det bra og nå har Sosan bodd i Norge i over 30 år og blitt veldig godt intergrert!  Men som hun selv sier - det er ikke nok å bli intergrert - det er minst like viktig å bli inkludert!

For tiden jobber Sosan med KvinnerUT, NBK`s siste satsningsprosjekt!  Vi er heldige som har fått henne til å jobbe med dette viktige prosjektet!

Takk til sjarmerende  Sosan for en veldig hyggelig kveld og et interessant innblikk i hvordan det kan være å komme til Norge som flyktning og ikke vite annet om det nye hjemlandet enn at det er beinkaldt og har snø hele året!