Hopp til hovedinnhold

Asker Bygdekvinnelag

Drivhuset

Junimøte i Dyrk selv gruppen

Junimøte i "Dyrk selv gruppen " hadde vi hos meg, Bente.

Den 7.juni kunne jeg ønske velkommen til mitt "lille bruk".  Hadde håpet på å kunne vise fram junihagen i strålende sommersol, for finvær hadde det vært i lang tid, men "den gang ei". Regne gjorde det nesten hele dagen, men så ble det heldigvis litt opphold mellom skurene.  Der jeg har mine dyrkningsområder er det skalfjell og lite jord. Derfor har pallekarmene vært gode å ha i veldig mange år, lenge før de ble populære. Her dyrker jeg urter og litt grønnsaker. Jordbær, squash, og poteter har fått plass i skråningen .

poteter

Nedenfor står de 4 pallekarmene med bønner, grønnkål, salater, ruccula (som har spredd seg på bakken utenfor pallekarmene, men som blir sådd på nytt hvert år) dill i sin spede begynnelse, og en karm med urter selvfølgelig - det må jeg ha. Rosmarin,salvie,estragon(den franske som har kommet igjen år etter år), timian, sitronmelisse, mynte og basilikum.

salater

Urter

Noen vekster som vi har mye av på dette bruket er ugress , skvallerkål, åkersnelle og vassarve koser vi oss med hele våren og sommeren. Aller værst er skvallerkålen som i mange år har truet med å overta i hagen vår og har blitt holdt delvis  i sjakk med luking og gressklipper. I år har den virkelig boltret seg og for første gang inntatt skauen vår med stor energi. Det er vi ikke glade for og jobber for å få tilbake skogbunnen, men det blir ikke lett. De hvite plastposene som dere ser på det øverste bildet er fulle av skvallerkål som skal kjøres til miljøstasjonen vår. Vi kan holde på i hele sommer. Mitt hjertesukk. Kanskje ikke så rart at ugrass og ugrassbekjempelse ble ett av temaene som ble diskutert på vår vandring denne kvelden.

Et sted det derimot ikke er skvallerkål, bare vassarve, er i drivhuset. Glade agurk og tomatplanter dominerer der. De dyrkes i store potter, gjødsles med  Superba fra dryppvanningsanlegg og får tilskudd av kalksalpeter. Agurkene er av typen Louisa F1 og Max F1. Louisa har jeg hatt god erfaring med i mange år, den gir stor avling av skikkelige slangeagurker, og er motstandsdyktig mot meldugg, det samme er Max, som jeg prøver for første gang. Når dette skrives har jeg plukket inn de første 10 agurkene.

drivhusplanter    

Tilslutt må jeg også vise fram et blomsterbilde - Rondodendron treet som vi tenkte vi skulle ta bort men som etterhvert har blitt familiens stolthet. Plantet en gang på 70 tallet - stått der i mange år med bare et par blomster, og så de to siste årene i fullt flor med vakre røde blomster. Har det noe med klimaet å gjøre mon tro ?

Rondodendrontre

Så var hagevandringen over, det begynte å regne og vi gikk inn for å  få en kopp kaffe og noe og bite i , og for å smake på Skvallerkålpesto, som jeg lager av og til, og som blir veldig god. 

Takk for et hyggelig besøk