Hopp til hovedinnhold

Asker Bygdekvinnelag

MÅNEDENS MIDDAG


Nå er det ikke lenge igjen til 17. mai så denne månedens middag blir:  FREDRIKKES 17.MAI BUFFET INSPIRERT AV EIDSVOLDSMENNENES MENY I 1814.


Alle rettene kan lages dagene før 17. mai, slik at du kan være med å feire fra morgenen og invitere gjester - også på impuls.

 

ROASTBIFF.

En roastbiff, ca. 2 kg, gnis inn med salt og pepper og stekes i ovnen. Kjøttet bør være litt rosa inni. Eidsvoldmennene fikk servert mye kalvekjøtt, men her bruker jeg storfekjøtt. Ellers sies det at de enestående menn fikk servert noe sur rødvin til maten; det prøver jeg å unngå.

Drysses med reven pepperrot før servering, skjæres i fine skiver.

TILBEHØR TIL ROASTBIFFEN.

STEKT LØK

Skjær fire til seks store løk i skiver og stek lenge i jernpanne med nok meierismør til løken blir gyllen.  (Hvis du ikke har tålmodighet til å steke løken i stekepannen, går det fint å steke i breddepannen på ca. 180 grader. Lurt å  vende løken av og til.) Settes kaldt og varmes før servering.

STEKT SOPP

Bruk selvplukket sopp om mulig. Stekes i meierismør.  Settes kaldt og varmes før servering.

PEPPERROTSAUS

Ca. 200 gr. Mills majones blandes med 2,5 dl. pisket kremfløte. Tilsett nok reven pepperrot for å få en velsmakende saus. Settes kaldt.

HORN/RUNDSTYKKER. Ta opp fra fryseren 17. Mai om morgenen.

1 pk gjær.

4 ss sukkker

3 hele egg

4 dl. melk

200 gr. Smeltet meierismør.  (Røros smør gir topp resultat)

800 gr. Hv.mel.

17. MAI DESSERTER TIL DESSERTBORDET

GRUNNLOVSDESSERT

4 – 6 stilker av årets rabarbra. Rens og del stilkene i 2 – 4 på langs, kutt  ca. 4 cm lange.  Kok opp 1,5 dl. sukker og 3 dl. vann. Rabarbrastilkene legges i sukkerlaken og trekkes i sukkerlaken til de er passe møre, ca. 10 minutter. Avkjøl litt og legg rabarbraen over i en fin serveringsbolle slik at sukkerlaken så vidt dekker rabarbrastilkene.  Settes kaldt.

Skoll en neve mandler. Legg ca. 20 svisker på en stor tallerken og sett en mandel i hver sviske.  Dekk tallerkenen med plast. Før servering plasserer du «sviskeseilbåtene» i rabarbrabollen og grunnlovsdesserten er ferdig til servering.

Jeg lærte hjemme at dette var desserten Eidsvoldmennene ble servert.

HVITVINSGELÉ

1 flaske søt hvitvin. 75 cl.

10 gelatinplater. (1 pakke)

Litt sukker.

Fukt gelatinplatene hver for seg i 5 – 7 minutter i kaldt vann. Fjern dem fra vannet og klem forsiktig ut alt overflødig vann. Varm den utklemte gelatinen forsiktig inntil den er helt flytende. Må ikke koke!  Skjær deretter den kjølige hvitvinen langsomt inn i den flytende gelatinen. NB! Ikke omvendt. Avkjøles i minst fire timer. Blå druer legges i geléen i det den har begynt å stivne.

RØD GELÉ

Rød gelé kan lages på tilsvarende måte som hvitvinsgelé. Bruk god, litt sterk saft.

FRANSK VANILJEKREM

1 vaniljestang. Forvelles (i kokende vann) fem minutter. Del vaniljestangen og skrap ut frøene.  Vaniljestangen og frøene kokes opp sammen med:

¼ l. H-melk

6 ss sukker

3 eggeplommer

1 toppet ss hvetemel

Settes kaldt.

Litt pisket krem og evt. 1 ss sherry blandes inn før servering.

LYKKE TIL MED FORBEREDELSENE!

HURRA, HURRA, HURRA FOR 17. MAI!

Hilsen Asker bygdekvinnelag v/Fredrikke