Hopp til hovedinnhold

Bø Bygdekvinnelag

Bakstekjæringer

Lørdag den 3. juni blei steinovnen på Jønneberg fyrt opp for hær skulle det bakses.

Det var varmt ute og enda varmere inne, baksteoven var fyrt opp og den varmere godt på en varm sommer dag. Men hær skal det bakes og en lystig gjeng kom for å bake, hær skulle det bakes pizza, loff, olivenbrød og brød med soltørket tomater. Og så klart skulle vi steike kaker også. For en må jo ha noe søtt til kaffen. 

Men først måtte ovene komme opp til rette tempraturen. Slik at en kunne begynne med pizzaen, for pizza skal ha sterk varme. Så når ovnene var klar så var det bare å få inn pizzan, det skulle steikes 22 stykk så der måtte damene gå fort frem og tilbake. For de skulle ikkje ha lange tiden inni ovnen før de var ferdig, det var tynne pizzaer.

Og hær lærer en noe nytt vær gang. Først lag pizzadeigen med pizzamjøl, den blir mye mer smidigere og tåler mer og få bunnene tynn nokk og ha mye mjøl under. Ikkje ha på for mye fyll da blir det vanskelig å få den inn i ovnene.  

Etter å ha fått stekt alle, så fyrte vi opp ovnen litt for å få opp varmen litt igjen. Og mens det brant så kunne en nyte pizzaen og prate i veg. Det skal ikkje bare være jobb men også mye prat og latter. Da ovnen var klar igjen, var det å få ut all glødene og vaske den inni med en våt klut. Så når det var gjort var det bare å få inn brødet. Og samme hær ha nokk mjøl under brødene for at det skal bli lettere å få de inn i ovnen. Så skulle kakene inn.

Og hær gjorde vi en feil, vi sjekket ikkje hvor varm oven var og derfor blei den ene kaken litt vel godt stekt.  Så husk å mål tempraturen i oven og sett den kaken som skal stekes minst yterst. Men den smakte godt. Det blei stekt en sjokoladekake og en rabarbra kake. 

Det var en nydelig dag, med mye god mat. Takk for alle som kom og God sommer til alle Bygdekvinner i Norge.

En