Hopp til hovedinnhold

Bø Bygdekvinnelag

Glutenfrie Potetlomper


Oppskriften på glutenfrie potetlomper

Å lagepotet lomper kan kreve litt tolmodighet, men det er verdt det. Så lag de en dag du har litt god tid og du har løst på noe godt. 

Det du trenger er:

Poteter, hær er det best å bruke Beate eller astriks. 
Salt
Glutenfritt mjøl, jeg brukte Fin melblanding fra Møllerens.

(artikkel fortsetter under bildet)

Kok potetene med skallet på og skrell de mens de er varme. Leg de på et klede til avkjøling.

Kjør de gjenom en kvern eller i en kjøkkenmaskin med visp slik at du får ut alle klumpenen og at potetmassen blir lit seig.

Bland inn mellet slik at deigen ikkje blir for seig, men ikkje ha i for mye da de blir fort tørre under steking. Hær fant jeg ut at deigen måtte være litt kleblig for at de ikkje skulle bli for tørre. 

Hær kan en klappe ut lompene med hendene (dette er noen barn syns er veldig gøy) eller de kan kjevles ut til ønsket størrelse og så stikkes ut med lokk. Husk å ha mel under og snu arbeidet unnder kjevlingen. Dette er for å unngå at de setter seg fast i underlaget. Jeg brukte kjevle med ruter og med en nylonstrømpe utenpå, dette for å unngå at deigen skal sette seg i mønsteret. Dette kan ses på bilde. Pass på at de ikkje blir for tykke, da må de stekes lengre og blir tørre. Pleier å ha de ca. 3 mm tykke.  

Er det mye mel på lompen er det lurt å børste av litt mens de stekes. Stek de på en tørr stekepanne eller på en takke, bruk middelsvarme. Lompene kan blåse seg opp under steking, dette er bare bra.  Legg de på et klede og ha et klede over slik at dampen slår ned igjen og de holder seg myke. 

(artikkel fortsetter under bildet)

Legg lompene i plastpose og frys de, eller nytt de med en gang. Er veldig godt med smør og sukker på og å ha med seg på tur.