Plantefare Kurs

Helgen var fylt med farging av garn og et fargerikt humør

5 og 6 oktober hadde vi plantefarge kurs for nybegynnere. Før garnet kunne bli farget så måtte det bli gjort om til hesper, vaskes og beises. For de som ikkje vet hva det vil si å hespe garnet, så er det å binde garnet i sammen løst og i en ring (Se bilde under) slik at fargen kommer til alle fibrene, hespene er på 50g. Og det var ikkje bare å vaske, hær skulle du begynne med kaldt vann med milo, det skulle vaskes forsiktig og skylle det tre ganger. Og for vær gang en byttet vann skulle det bli varmere. Til slutt skulle en sitte med 45 grader i vannet. For dereter oppi beise vannet, vi brukte alum. Dette vannet skulle holde 50 grader. Og sakte men sikkert skulle dette gå opp til 90 grader. Hær er det tolmodighets prøve. Men så var vi i godt selskap og det var mat på bordet.  

 


Litt kjemi og regning må til.

En del av bordet er til plantefarging og den andre er til magen.

 

Mat må jo til og vi fikk servert nydelig ertesuppe og hva er vel en dag uten kake med kaffe og te. Etter at garnet hadde kommer opp til 90 grader og trekt hær i en time, var vi ferdig for dagen. Og vi var klar for dag to.

Neste dag var det å begynne på selve fargingen. Dette var både spenande og gøy, når en såg at fargen begynte å sette seg i garnet. Hær var det viktig at garnet og fargevannet haddet samme tempratur når garbet skulle oppi gryta. Og så startet fargingen. Hær måtte vi også være påpass med gradene og det blei noe venting. Og da er det jo kjekt å ha med seg strikke tøy. Og vi måtte jo ha mat i dag og. Så da blei det pizza fra Pizza bakeren i bø. 

Men vi var ikkje ferdig med vaskngen enda for når garnet hadde vert i fargevannet lenge nokk og blitt nedkjølt skulle skylles tre ganger. Bare denne gangen skulle det bli kaldere for vær gang og i det siste badet skulle det eddik i. Dette var for at fargen skulle holde seg lengre.
Og litt gøy må en jo ha det under vaskingen. 

Det blei brukt supper av bjørkelau, burot, løvetann, røsslyng, syre og reinfan, dette ga mange nyanser av gult. Suppene hadde vi kokt på forhånd og lagt i fryseren. Det blei en fargerik og minnesrik helg og dette vil vi gjøre igjen med andre planter, slik at vi kan få til andre farger.  

Takk for denne gang

Bli medlem