Smultering

Smultering baking kan være litt tidkrevende, men så er heimelage smulteringer bare nydelige. Hær kommer en oppskrift som blir brukt på Bø Sykehjem og som er nydelige. Håper det smaker.

Smultering 

6 egg
600g sukker
5 dl seter rømme 
5 dl mjølk 
2 kg kveite mjøl 
1,5 ts kardemomme 
4 ts hornsalt 

3-4 pakker smult (2 kg) delt på to gryter. For å få vekk smult smaken, skrell en potet og ha den oppi. La den ligge der ca. 5-10 min. 

 

Pisk egg og sukker til eggedosis, dette kan ta opp til 20 min.
Bland mjølk, seter rømme og hornsalt i sammen og vend det forsiktig inn i eggedosisen. Vend inn det tørre forsiktig og rør mins mulig, da den kan bli seig. 

La røra stå over natten kjølig. 

Ta litt av deigen og la resten stå kjølig. Kvele det ut til den er ca. 5-6 mm tykk. Stikk ut med en form.

 

Når en skal stekke smultringen må smulten være varm og god. Ikkje ha for mange smultringer om gangen. De vil først dette ned i bunn og så komme opp. Når de har komme opp må en snu de etter hvert, dette syns jeg var lettest å gjøre med enden av to runde tre sleiver.
Blir de fort mørke er oljen for varm. De skal ha en gyllen farge når de er ferdige. Ta gjerne opp en og test om smaken er god og at de blir gjennomstekte. Når de er ferdige, ta de opp med en tre sleiv og la de dryppe før en legger de på papir for å renne av seg og bli kjølige. 

  

 

 Et lite tips, dette vil ose en del og legge seg et fett over alt. Så stå en plass med god ventilasjon eller ute. Vi sto ute i grill hytta der alt osen gjekk ut av pipa. 

Pakk de ned i pose og legg de på frys. Og så må en jo kose under og etter en dag med baking. Smultringene eller like gode hjemme, som på tur i skog og mark. 

 

 

 

Bli medlem