Hopp til hovedinnhold

Gjerdrum Bygdekvinnelag

Adventmøte med foredrag om julehefter


Til årets adventmøte på Smedstad gård kom Tom Brenne for å fortelle om norske julehefter.

Tom Brenne, som har vært sivilagronom, fortalte at julehefter ikke var hans fag, men en hobby. Det startet med at han deltok i Kvitt eller dobbelt med emnet Mikkjel Fønhus. Forfatteren hadde skrevet en fortelling som sto i et julehefte. Dette var starten på Tom Brennes hobby, og nå har han en samling på 6600 julehefter!

Brenner viste mange eksempler på ulike typer julehefter som er utgitt gjennom tidene. Det aller eldste norske juleheftet kom i 1879. I Juleroser som ble utgitt fra 1881 var det flere kjente forfattere som skrev.  Stomperud kom i 2011, og Jul i bygda fra 1919. Det er gjennom årene utgitt både lokale julehefter og noen for hele landet. Mange ulike typer julehefter har vært utgitt, blant annet fra ulike foreninger og trossamfunn. Vi og vår jord, som kom ut i 1935, var skrevet av barn. Bondens jul ble utgitt 1912 – 1970 og bondekvinnelagets julehefte fra 1954. Under krigen ble det utgitt NS-julehefter.

Brenne viste eksempler på julehefter som har blitt utgitt på Romerike. Romeriks-jul kom i 1934. Jul i Nes har vært utgitt i mange år.

Kjente forfattere har skrevet i juleheftene . Alf Prøysen skrev i 4H sine julehefter. Sangen «Det lyser i stille grender» av Jakob Sande sto i Jul i Sunnfjord. «Bror min» av Olav Aukrust ble trykket i Østerdalsjul.

Mange julehefter forsvant i en lang periode, men de siste årene har det blitt utgitt flere, blant annet Juleroser fra 2015. Brenne leste opp noen morsomme fortellinger fra juleheftene, blant annet «Spøgeri på Lørenskog».

Vår leder Hilde takket foredragsholderen og overrakte ham boka om mattradisjoner i Akershus.

Det smakte godt med juletallerken og riskrem. Etter måltidet informerte Hilde fra samarbeidsmøte for foreningene i bygda, der også noen fra kommunen deltok. Kommunen vil holde kulturhuset åpent hver søndag og i romjulen kl.10-14 for alle som har behov for noen å snakke med. Det er ønske om at frivillige fra foreningene er til stede.Etter loddsalg og trekning ble kvelden avsluttet med at Else-Kjersti leste en nissefortelling fra ett av årets julehefter. Det var en koselig avslutning på møtet.