Besøk i Haukerudhagen markedshage

Bygdekvinnelaget ble tatt godt imot av Anne-Margit og Solveig på Haukerudhagen.

Bygdekvinnelaget ble tatt godt imot av Anne-Margit og Solveig på Haukerudhagen.

Vi fikk omvisning og informasjon i hagen. Begge gartnerne har faglig bakgrunn. Anne-Margit har gått på økologisk jordbruksskole, og Solveig har to år med gartnerskole. Da de ble kjent med hverandre ble de enig om å starte en markedshage sammen.  Anne-Margits mor hadde for ca 10 år siden kjøpt bestefarens gård, og det ga muligheter for oppdyrking av en grønnsakhage. Planleggingen startet i vinter. Et jorde på 3 ½ mål ble pløyd opp, og de fikk diverse gjødsel fra bønder i bygda. Hagen er inndelt i soner. Det er dyrket grønnsaker på to mål.  I kampen mot ugress lukes noe med hånd, og noen senger dekkes med plast. Gulrøttene står tett for å holde ugresset unna. Denne sommeren har de to gartnerne hatt uhell med beter på grunn av tørke etter såing. Mot insekter har de erfart at det er effektivt med insektnett.

Haukerudhagen har fått i oppgave fra kommunens Landart-prosjekt å lage et stort sirkelformet blomsterbed som ser ut som en målskive ovenfra. Ytterste i sirkelen er det dyrket bokhvete, som brukes til jordforbedring.

Hagen har et stort utvalg av forskjellige grønnsaker: selleri, pastinakk, gulrøtter (blant annet lilla gulrøtter med god smak), fennikel, løk, salat m.m. I tillegg til grønnsakene, dyrkes vakre blomster som selges i buketter. Folk kan komme til gården og handle, og mange kunder er faste abonnenter.

I perioder av sommeren har det vært problemer med tørke. Anne-Margit og Solveig ønsker seg et vanningsanlegg.

Etter omvisningen fikk vi servering i låven, der det var pyntet med vakre blomsterbuketter. Både grønnsaksuppa og sjokoladekake med squash smakte veldig godt.  Vi fikk også anledning til å kjøpe med oss grønnsaker. Vi hadde en hyggelig og interessant kveld, og vi er imponert over hva Anne-Margit og Solveig har fått til.

 

Markedshage

En markedshage handler om å dyrke ved bruk av håndkraft og minimalt med maskinelt utstyr. Grønnsakene selges direkte til kundene, som kan ha abonnement på grønnsakkasser.

Bli medlem