Hopp til hovedinnhold

Gjerdrum Bygdekvinnelag

Sonemøte med god mat fra naturen som tema


Tirsdag 12. juni 2018 var ca 50 kvinner fra lagene i sone 4 samlet i Gjerdrum kulturhus.

Leder Anne Nordli ønsket velkommen. Ole Håvard Rogstad innledet med et dikt av Hans Børli og akkompagnerte til allsang av Gjerdrums-sangen.

«God mat fra naturen – bær og ville vekster»

Kveldens foredrag var ved Kirsten Winge, biolog og prisvinnende forfatter av bøker om mat fra naturen. Under foredraget viste hun lekre bilder av mange forskjellige matretter.

Kirsten er hele tiden på jakt etter nye smaker og bruksområder for vekster fra naturen. Hun ga mange tips om hvordan bær og andre vekster kan brukes i mat og drikke. I løpet av foredraget fikk de tilstedeværende smake på geitramsgløgg og tyttebærgløgg. Bokhandler fra Norli var til stede og solgte bøker hun har utgitt.

Bær

Hun snakket mye bær, og anbefalte spesielt multer. Multegløgg smaker nydelig, sa hun. En spesiell dessert hun har laget heter Solnedgang over Osensjøen, og her brukes både multer og blåbær. Hun nevnte også tussekrem med multer. Vi fikk tips om at blåbær og bringebær er godt i salat til spekemat. Bærgrøt av bringebær og blåbær er også godt. En annen anbefaling var å kombinere ulike bærtyper på Pavlova. Av tyttebær kan man lage gløgg (godt med rødvin!). Markjordbær egner seg ikke til syltetøy, men bør spises med en gang eller brukes til likør.

Andre vekster

Einerbær kan plukkes om høsten og vinteren og er et fantastisk krydder. Kan tørkes og legges på glass. Hun anbefalte å beregne 1 einerbær pr. person. Sevje fra bjørk må tappes i rett tid om våren. Bjørkesukker kan drikkes som tørstedrikk, og man kan lage bjørkesirup, noe som smaker godt. Hun anbefalte å ta vare på gresskarkjerner og tørke dem. Syre kan brukes i kryddersmør. Av geitrams kan en lage geitramssaft og geitramsfromasj, ostekake med geitramsgele, geitramssirup.  Granskudd gir god smak, for eksempel i focaccia. Granskudd og løvetann kan blandes til saft eller gele. Krekling kan brukes til saft, sirup, gele. Frø av lind er aromatisk og kan brukes til te. Av andre vekster som kan brukes i mat og drikke nevnte hun bl.a. nesle, løpestikke, ramsløk, rognebær, ryllik og rypebær.

Kirstens oppskrifter finner du på kirstenwinge.no og i bøkene hennes.

Mangfold – presentasjon av kvinnenettverket i Gjerdrum

Anne Nordli orienterte om oppstart av samarbeid med innvandrerkvinner i Frivilligsentralen. Senere ble Kvinnenettverket dannet. Ghadir og Olga fra Kvinnenettverket fortalte om aktiviteter. Hver onsdag er det språkkafe på biblioteket, der flyktninger og innvandrere møtes. For innvandrerkvinnene er det mange nye systemer å lære seg i Norge. Mange trenger hjelp, og derfor er kvinnenettverket viktig. Det er opprettet  gruppe på Facebook.

Aktuelle saker fra Norges bygdekvinnelag, Akershus bygdekvinnelag og sone 4

Ny soneleder Kari Luke presenterte seg og ny leder i Akershus bygdekvinnelag, Ingrid Henriksen. Kari fortalte at NBK nå er spesielt opptatt av rekruttering. Som en prøveordning skal medlemmer under 30 år betale halv kontingent i to år. Hun snakket litt NBK’s visjon: møteplass for aktive kvinner og om prosjektet «Kvinner ut» som setter fokus på innvandrerkvinners deltakelse i lokalsamfunnet. Et annet prosjekt er Tradisjonsmat, der det skal tilbys kurs for kursledere. Kari fortalte også litt fra landsmøtet som nylig var holdt. Der ble vedtatt flere resolusjoner, bl.a. om plastforsøpling. Til slutt sa Kari noen ord om at frivillighet er inkluderende!

I en pause i programmet ble det servert deilig kremet suppe med focaccia til, kringle, frukt og kaffe. Det var også utlodning med fine premier. Alt i alt ble det en interessant og hyggelig kveld.