Hopp til hovedinnhold

Hærland Bygdekvinnelag

Bakerovnsbakst og brenneslesuppe


Bygdekvinnelaget har ville vekster brukt i mat som tema i år, og  Høitorp Fort har en nyrestaurert bakerovn med plass til 70 brød. Hærland BK inviterte i den anledning alle de andre bygdekvinnelagene i Eidsberg til Fortet tirsdag 23 mai, og  menyen var neslesuppe og brød bakt i bakerovnen.

Gry Hagen som driver restauranten  viste oss veien inn i Fortet og til kjøkkenet hvor den nyrestaurerte bakerovnen står. Den er blitt satt opp igjen etter de originale tegningene fra 1915, og den rommer 70 brød. Her fikk vi orientering om kunsten ved å fyre opp og bake brød på gamlemåten. Deretter gikk vi ut og satte oss ute i den fine maikvelden, og Gry fortalte om neslesuppa vi skulle få servert, og hvilke krydder som var brukt i brødet, bla kjørvel. Hun viste oss og gav oss også smaksprøve på granskudd sirup hun hadde lagd, og orienterte om melet brødet var bakt av. Det var kjøpt på Bamsrudlåven, der maler de eget mel av gamle kornsorter, bl a spelt.

Mens vi spiste suppe med brød til fortalte Jostein Flåøien litt om arbeidet til Fortets venner fra den spede begynnelse i 1992 og fram til siste prosjekt som hadde vært bakerovnen.  

Så var det kaffe og bakerovnsstekt kringle før det var litt lagssaker og utlodning til inntekt for Fortet.