Niels Geelmuyden og Ingvild Stomsvik som ledet kvelden
Niels Geelmuyden og Ingvild Stomsvik som ledet kvelden
Deilig hjemmelaget suppe ble servert
Deilig hjemmelaget suppe ble servert
Torunn B Solberg, Ingvild Stomsvik og Niels Geelmuyden. Anne Berit Finden og Randi Sveberg i bakgrunnen.
Torunn B Solberg, Ingvild Stomsvik og Niels Geelmuyden. Anne Berit Finden og Randi Sveberg i bakgrunnen.
Niels fikk boka Fra Vestfolds Spiskammers som en hilsen fra Hillestad bygdekvinnelag
Niels fikk boka Fra Vestfolds Spiskammers som en hilsen fra Hillestad bygdekvinnelag

Skremmende interessant

Har du lest eller hørt Niels Geelmuyden? Norsk forfatter og skribent, kjent for personlig, satirisk og ironisk skrivestil preget av ordspill og treffende karakteristikker.
Om han portrettintervjuer norske kjendiser eller tar dypdykk i hva vi fører i oss av vått og tørt, er han vel verd å låne øre til.
Og det gjorde vi denne kvelden.

I hans foredrag tok han utgangspunkt i to av sine bøker: "Sannheten på bordet" og "Sannheten i glasset".

Ingvild Stomsvik ønsket velkommen og ledet kvelden. Vi ble absolutt færre enn vi hadde håpet på, men vi 15 som var der fikk en interessant og tankevekkende kveld. Niels Geelmuyden holdt sitt foredrag før pausen og etterpå kom med noen eksempler fra verden rundt oss og åpnet for spørsmål fra publikum. I pausen var det mulig å få kjøpt noen av bøkene hans. Loddsalg var det også.

Niels Geelmuyden hadde ikke vært i bygdekvinnelaget før, til tross for at han hadde vært «bygdemann» i 21 år, på Tjøme. Han har skrevet hele livet, sa han, 37 bøker og en til, om det å skrive. 6 av dem er faktabøker og flere er portrettintervjuer. Han var ikke selv opptatt av mat, det var kona som var interessert i økologi og kosthold, men da han fikk kjenne problemene på kroppen begynte han å gå grundigere inn i saken. Han skrev «Sannheten på bordet» og «Sannheten i glasset». I samarbeid med en annen ble det også en kokebok utfra det han hadde skrevet i disse bøkene; den fikk 2.premie i en internasjonal kokebok-konkurranse.

Det er mye vi ikke vet om det vi spiser og drikker, men det er rart hvor lite leger og div myndigheter vet om ernæring og virkninger/bivirkninger av tilsetningsstoffer og medisiner. Dette tok han særlig opp i boka «Pillebefinnende». Det er mye produsenter og leverandører kanskje ikke vil vi skal vite. Hva med forskning? Er den uavhengig eller bestilt og betalt? Blir alle resultater publisert eller bare det positive?

I boka «Spermageddon» skriver han mye om det som skjer med samfunn og oss mennesker. «Vi må passe på oss selv - ingen andre gjør det», sa han, vi må samarbeide med naturen i stedet for å drive kjemisk krigføring mot den.

En barnebok med dikt og en gladbok har han også skrevet; "50 fordeler ved å fylle 50".

Etter pausen med deilig suppe og rundstykker, prat, kjøp av bøker, loddsalg, kaffe og Twist, var det tid for spørsmål og mer praktiske eksempler fra ulike deler av verden. Det går an å legge om til bedre forhold, for både folk og hele samfunn, hvis de vet hva som skal til og får med folk på de tiltakene som trengs.

Som takk for en tankevekkende kveld fikk han matboka vår; «Fra Vestfolds spisskammers».

Dette var skremmende interessant, sa Torunn etterpå. Hun minnet oss også på invitasjonen fra Sande bygdekvinnelag til Gåtur rundt Sande Golfbane mandag 26.10 kl. 17.Den gode suppa vi fikk servert, kokt på kraftbein, var i tillegg et godt eksempel på NBKs satsing: «Bruk hele dyret».

Takk til suppekokerne og takk for i kveld til alle sammen.

Bli medlem