Hopp til hovedinnhold

Hillestad Bygdekvinnelag

Bøyd over hvert sitt kålhue

Alt klart for fermenteringskveld tatt på sparket

Kålen finsnittes

Utrolig hvor fort kålen slipper væske når den får litt hjelp av salt!

Den finsnittede kålen stampes ned i Norgesglasset slik at det blir væske over kålen

Da skal det stå på kjøkkenbenken en 10 dagers tid - eller mer. Du må smake underveis og settes det i kjøleskapet når du er fornøyd med smaken. Etter noen måneder er den aller best - sier de som har greie på det

Vannkefir

Skål! Deilig vannkefir som Inger Johanne hadde laget

Hodekål, bønner og rødkål bobler av glede

Og vannkefir koser seg etpar dager før den siles og settes i kjøleskapet - så fortsettes med neste runde. Friskt, velsmakende drikke.

Surkål


Så er surkålen til jul satt til gjæring. Dette blir spennende!

6 bygdekvinner med omtrent dobbelt så mange kålhoder snittet og stampet kål til den store gullmedalje på Mariannes kjøkken i kveld. Da alt vel var kommet på Norgesglassa tok vi oss en skål av Inger Johannes vannkefir som smakte deilig!
Og det blei kveldens servering ;)
Nå bobler det på 6 kjøkken nordover i bygda - vi får se om surkålen er sikra til juleribba...

For oppskrift henviser vi til Gry Hammer (eller andre guruer på dette området), de har alle gode oppskrifter på fermentering av kål. Tilnærmelsesvis like..

Vi gjorde det omtrent slik: 2 kålhoder, 1 ss uraffinert havsalt, 1-2-ss karve (vi hadde egenprodusert), 1 dl myse (kan sløyfes, men erstattes da med 1 ss havsalt - dette gjorde vi).

Rent utstyr og rene hender en forutsetning for et godt resultat!

Vi finsnittet kålen med ostehøvel/kniv og tilførte salt. I en glass/plastbolle, (ikke bruk stål), knadde og stampet vi kål og saltblandingen med hendene til kålen slapp væske og blandet i karve før vi fylte det på Norgesglass eller andre lignende glass. Vi brukte knyttnevene til å stampe det enda litt mer i glasset slik at det ble stående etpar cm væske over kålen og brukte et rent kålblad til å holde kålen under væskeoverflaten.

Satte lokket på uten strikk, skrudde bare løst på og nå står det på kjøkkenbenken 10-14 dager (eller mer, avhengig av temperaturen i rommet).  Vi må smake oss fram til når vi synes smaken er slik vi vil ha den, og dette er jo smak og behag. Friskt og syrlig skal det smake. Da skrus lokket godt på og glasset settes i kjøleskap eller kjølig sted.

Sikre deg en liten porsjon hver dag - alene, til middagen, i en salat, eller kamuflert i en grønn smoothie om du vil. Fermentering er ikke vanskelig. Men husk bakteriene tåler ikke metall, så bruk bare plast, glass, tre og rene knyttnever.