Hopp til hovedinnhold

Kråkstad Bygdekvinnelag

Sensommerkurs i plantefarging av garn

11-13 August arrangerte Kråkstad bygdekvinnelag kurs i plante- og soppfarging av garn. 10 ivrige deltakere fikk en lærerik og artig helg der vi produserte så mange som 79 fargeprøver pluss egenfarget garn for de som ville.

Fredag kveld fikk vi innføring i beising av garn, noe med alun og noe med jern. Deretter veide vi opp plantemasse av forskjellig slag og kokte fargesupper av forskjellige vekster, til innfarging på lørdagen.

Mye informasjon, mange spørsmål og et grundig utferdiget kompendium dannet kunnskapsgrunnlaget for kurset.

Lørdagsmorgenen var grå og fuktig. Det hjalp veldig å finne fram presenning å stå under, da letnet været raskt.

Etter et kort morgenmøte med kartlegging av ønsker for farging av medbrakt garn og fordeling av oppgaver, var det tid for  innfarging.

Noen intense timer senere og med 11 kokeplater i sving godt fordelt utover gården, ble det halt opp garn i de nydeligste farger av diverse gryter. 

Etter en kjapp matbit ble nye fargesupper satt på kok, noen gryter med svært kortreiste planter fra Kråkstadbygda.

Det ble også plukket hjemmedyrket Vaid og Indigo, og prosessen for å utvinne blåfarge ble satt igang

Søndag var hovedfokus på farging med blå-pigmenter fra Japansk Indigo og Vaid. 

Disse pigmentene er ikke vannløselige slik som de andre fargene vi kokte og blir først blå gjennom en omfattende prosess.

Både indigo og vaid ble høstet av deltagerne selv og bearbeidet fram til nydelige blåtoner.

Mot slutten av dagen skulle mange kilo ferdig farget garn fordeles i garnprøver til alle deltagerne. Alle skulle få med seg en prøve fra hver garnhespe. En kjempejobb, men med mange flinke og iherdige hender kom vi i mål, og alle kunne reise hjem med favnen full av regnbuen, i tillegg til eget farget garn.

En stor takk til kunnskapsrike og dyktige kursholder Ave Tooming- Klunderud for et meget godt gjennomført og inspirerende kurs 😊👍