Hopp til hovedinnhold

Lesja Bygdekvinnelag

Mari ble den heldige vinneren av denne splitter nye takka!

Mari ble den heldige vinneren av denne splitter nye takka
Interesse for tradisjonsbakst gjorde at Mari Randen meldte seg inn i Lesja bygdekvinnelag. Nå er hun vinner av ei splitter ny steiketakke.

Tusen takk til Vigga si Astrid Kvam Helset som ville komme og skrive om takkeoverleveringen!
Det er hennes tekst som er gjengitt her. Også bildene her er hennes.

Før jul kjørte Oppland bygdekvinnelag en konkurranse blant nye medlemmer som meldte seg inn. I tillegg til noe billigere medlemsavgift var de med i trekningen av en splitter ny steiketakke.

Lesja bygdekvinnelag skulle arrangere skrivabrødkurs, som var billigere for medlemmer.

Det var grunnen til at Mari Randen (21) meldte seg inn, takka hadde hun ikke tenkt på.

Ingrid Marie Hareland Espeseth sitter i styret i Oppland bygdekvinnelag, og fikk ansvaret for å trekke den heldige vinneren av takka.

– Jeg tenkte jeg skulle trekke nummer 13. Slik at det kanskje kunne bli et lykketall for noen, sier hun.

Gleden var stor da hun så at det var et av medlemmene fra Lesja som vant. Og nå har Mari fått overrakt takka, sammen med gode baksttips.

– Jeg tror jeg hadde meldt meg inn uansett. Jeg er overrasket over alt bygdekvinnelaget driver med etter at jeg ble med i facebookgruppa, sier hun.

Det er i dag 25 bygdekvinnelag rundt om i Oppland, med til sammen 750 medlemmer. I Lesja bygdekvinnelag er det 35 medlemmer, fire av dem meldte seg inn i konkurranseperioden før jul.

Eget baksthus

Etter at skrivabrødkurset var over før jul har Mari krota og stekt på mange leiver.

Etter kurset har hun krota og stekt mange leiver

– Jeg ville lære meg å lage det det fordi det er så godt, og det er ikke så mange som lager det. Og skrivabrød er litt vanskeligere å lage enn for eksempel tunnkaku, så da er det godt med noen tips og triks, sier hun.

Hun er langt fra fremmed for matlaging, med jobb på kjøkkenet på Heimevernskolen.

Hjemme på garden Hind, rett over kommunegrensa til Dovre, fikk hun i sommer opp et flott baksthus. Her er det både vedtakke og elektrisk takke, og nå altså en splitter ny takke av siste sort.

– Jeg har laget litt forskjellig, både potetlefse og tunnkake. Jeg må prøve meg litt fram. Og så har jeg lyst til å prøve å lage sirupstunnkake, og jeg har hørt det er lurt med en egen takke til det, sier Mari.

Som nå altså har to takker å velge mellom.

 

Flere nye prosjekter

Og flere tilbud skal det bli.  Norges bygdekvinnelag nasjonalt har fått midler til prosjektet «Nøysom» gjennom Sparebankstiftelsen DnB.

– I Lesja skal vi fokusere på å bli kvitt matsvinn, lære oss å bruke hele slaktet, giftfri rengjøring og å dyrke og foredle selv, forteller Ingrid.

Prosjektet er langvarig, og skal gå fra våren i år og til neste høst.

– Vi må ha en større samfunnsendring for å få ned forbruket. Norges bygdekvinnelag vil inspirere til endring og bidra til at vi kan nå FN sitt berekraftsmål 12, som skal sikre bærekraftig forbruk og produksjonsmønstre, skriver Norges bygdekvinnelag på sine nettsider.