Tradisjonsmatskolen
Vi lærer filetering og tilberedning av fiskemat
Vi var så heldige å få en veldig flink instruktør, Svein Gjøvik, til å vise oss hvordan vi skal filetere fisken. Han fileterte slik at minst mulig av fisken går til spille, og viste hvordan en skal gjøre det for at det blir lite eller ingen bein igjen i fileten. Det var faktisk mye vanskeligere da vi skulle prøve selv enn det så ut som, men vi lærte masse! Vi lærte også at oppskriftene på fiskemat er veldig omtrentlige, og at mengde med for eksmpel mel kommer mye an på hvordan fisken er. Her er det øvelse som gjør mester. Når det gjelder fiskemat av hyse og lyr får man absolutt de fineste råvarene i januar, februar og mars. Fisken MÅ IKKE fryses først når en lager fiskemat, da smuldrer deigen bare opp, men fisken blir enklest å håndtere om den får henge kjølig over natta.
Etter fileteringa satte vi i gang med å forvandle råvarene til fiskekaker og to forskjellige sorter ball. Etterhvert ble det smaksprøver å få, både av prøvekaker og prøveball. Det smakte aldeles nydelig!
Og det var veldig fint å kunne få med seg hjem flere måltider av både fiskeball og fiskekaker da kurset var omme.
Anne Lise Dønheim var ansvarlig kursleder for ballkokinga, og Ingunn Talgø for fiskekakene.
Du finner massevis av oppskrifter på tradisjonsmat på https://norsktradisjonsmat.no/ og under her får du Anne Lise sin oppskrift på blandaball:
Blandaball fra Meisingsetvågen
2,5-3 kg lyr eller hysefilet eller en blanding
6 faste poteter
6-7 ts salt
2 store løk
2 egg
6-7 ss potetmel
5-6 dl helmelk
Fisken males to ganger, mens løk og og potet males en gang. Tilsett saltet, løk og poteter på andre gangs oppmaling. Tilsett så egg, potetmel og salt. Spe forsiktig med melka mens farsen eltes.
Kok opp vannet til det fosskoker. For å sette ekstra god smak kan man bruke rester av lammeskank, fenalår, pinnekjøtt eller lignende. Legg en fleskebit eller baconbit i midten av ballen, og legg den i det kokende vannet.
La det trekke i ca 45 minutter.
Serveres med kålrot, poteter og bacon eller smør.
Lykke til!
Hilsen Anne Lise