Hopp til hovedinnhold

Østre Udnes bygdekvinnelag

Utdeling

Utdeling

Knasende salat

Knasende salat

Salat med Nýr

Salat med Nýr

Høstmarked på Auli

Høstmarked på Auli

Kortkurs på matfestival

Kortkurs på matfestival

Mer kortkurs

Mer kortkurs

Detalj fra stand på Matfestivalen Brød & Cirkus

Detalj fra stand på Matfestivalen Brød & Cirkus

Bygg, bygg og bygg


Da vi fikk vite at bygg skulle være tema for aksjonen på Verdens matvaredag, ble vi enige med Nes Bygdekvinnelag om at vi ville bruke bygg også til smaksprøver under Matfestivalen Brød & Cirkus. Vi brukte ideen også på høstmarked på Auli.

Under Matfestivalen Brød & Cirkus i september delte vi tiden med Nes Bygdekvinnelag. Det ble servert over 1000 smaksprøver av så forskjellige retter som grynsodd, vassgraut, saftsuppe med helegryn, byggkrem og byggrynsalat av to forskjellige typer. Unge og gamle fikk smake, og mange ble positivt overrasket over smakene. Her fikk vi vist gamle klassikere og moderne oppskrifter. Noen av rettene hadde veldig mange ingredienser, mens vassgraut, saftsuppe og byggkrem bare har to-tre. Vi bruke forskjellige gryn og mel fra Duga i Østfold. Det er samme fabrikk som produserer Gullbygg for Coop. Dette bygget trenger ikke bløtlegges, og koketiden er også litt kortere enn vi har vært vant til. Selv om fredagen ble forkortet på grunn av tidlig stenging av teltet i den kraftige vinden, opplevde begge lagene mange positive henvendelser både i forhold til maten og Bygdekvinnelaget som organisasjon.

Helga etter var det høstmarked på Auli. Her leverte vi også ut «knasende byggrynsalat». Denne serveres lun og inneholder masse forskjellige utrer og frø i tillegg til bygg. I oppskriften sto det at den skulle serveres med en klatt gresk yoghurt, men hvorfor gå over bekken etter vann? Vi sto et par drøye steinkast fra Grøndalen Gård, så vi brukte selvsagt deres flotte produkt Nýr. Arrangørene ønsket at vi skulle hatt med bålpanne, så det fikk vi låne, og det ble improvisert en stor gryte med grynsodd i tillegg til salaten. Det var godt med litt varme også i det kjølige været. Også her var responsen fra publikum god.

Ettersom oktober ble travel med høsttakkefester og årsmøte, valgte vi å markere Verdens Matvaredag lørdagen etter 16. oktober slik det ble foreslått fra sentralt hold tidlig på høsten. Da fikk vi plass inne på Mega på Amfi Årnes. Sponsorvarene og det andre materiellet fra Gullbygg og Norges Bygdekvinnelag kunne hentes ut der, og det var bare å sette i gang med utdeling av materiell. Også denne gangen delte vi ut smaksprøver av salat med Nýr. Vareprøvene var snart borte, mens salat hadde vi litt lenger. Publikum var veldig positive. Vi syntes vi gjorde det ganske bra som bygg-ambassadører.