Denne kaka var god!
Denne kaka var god!

Fyrstekake

Onsdag denne uka skulle vi hatt «fyrstekakekurs» med smaksprøver på Nes Frivillighetssentrals onsdagstreff, men måtte avlyse denne gangen. Synd det, men fyrstekake kan du jo lage selv.

De fleste har vel en formening om hva fyrstekake er, men Wikipedia har ingen definisjon av kaka. På Matprat.no slås det fast: «Fyrstekake er en saftig og god formkake som passer like godt til hverdagskaffen som til høytidelige anledninger.». detsoteliv.no slår fast at «Fyrstekake er nøttekaken nr 1 i Norge!». Tine.no presenterer naturligvis oppskrift med meierismør. Godt.no sier: «Fyrstekake er kanskje utskjelt og gammeldags, men er du glad i en saftig mandelkake kan dette være din nye favoritt.» Hos oss sier vi at fyrstekake er ikke gammeldags, det er både retro og tradisjon på en gang.

Ane hadde prøvebakt fyrstekake til styremøtet vårt lørdag 14. november. Hun hadde valgt oppskrift fra krem.no og laget dobbelt porsjon. Det var i alle fall en veldig god kake, men det finnes altså mange forskjellige oppskrifter på nettet i tillegg til de sidene som er nevnt her.

Ettersom vi snakker om en klassiker, så finnes den selvsagt også i en del eldre kokebøker. Den jeg som oftest bruker, står i Gyldendals nye store kokebok, 9. opplag fra 1978. Fru Henriette Schønberg Erken hadde også kaken med i sin «Stor kokebok for større og mindre husholdninger», men hun kalte den «fyrsteterte». Studier av oppskriften viser at det er stort sett samme sak. «Stabekk-boka» som stammer fra Statens lærerskole i husstell, har oppskrift både med makronfyll og med epler. (Oppskrifter fra disse bøkene finner du i vedlegget nederst.) En ekte fyrstekake skal vel strengt tatt ha en makronfyll av mandler og melis blandet enten i eggehvite eller vann, og i noen tilfeller smaksatt med rom(essens), hvitvin eller annet. Men deigen og bakemetoden kan også brukes til ikke bare epler, men kirsebær, blåbær, stikkelsbær og mange andre frukt- og bærslag.

Litteraturstudiene rundt temaet fyrstekake viser at det finnes oppskrifter av «rør-smør-og-sukker-hvitt-typen» og av «smuldre-smøret-i-melet-typen». Begge er støyfrie arbeidsmetoder som innbyr til meditasjon. Vi håper du finner en oppskrift som passer for deg og din foretrukne måte å jobbe på. Lykke til med bakingen!

Bli medlem