Poding av tomat
Poding av tomat
Forberedelse til poding
Forberedelse til poding
Nærbilde poding
Nærbilde poding
Lage piletre
Lage piletre
Auksjonarius og hjelper
Auksjonarius og hjelper
Auksjonspublikum
Auksjonspublikum

Mye om planter og hage i vår

Denne våren har vi hatt flere temaer knyttet til hage og dyrking. Vi har hatt både matplanter og pryd, og flere av arrangementene har gitt deltakerne praktiske kunnskaper.

Det startet 5. april med første kurskveld kalt «Pomater». Denne kvelden lærte Yngvild Wennevold oss en del triks når en skal så vekster inne sånn rent generelt. Det ble sådd ringblomster, paprika og tomater. Det spesielle med tomatene var at det ble brukt deler av selv tomaten både for cherry-tomater og vanlige tomater som frø. Det viste seg i ettertid at dette ga enormt mange planter hos noen, og så godt som ingen hos andre. Potetene som skal bli bunnen i pomatene, var forgrodde og ble satt i svarte plastbøtter med jord slik at litt av spirene stakk opp. Drøyt 20 damer hadde funnet vegen til garasjen på Rustad, og stemningen var høy.

To måneder seinere møttes vi igjen med bøtter og tomatplanter. Yngvild forklarte at ettersom poteter og tomater er i familie, går det an å få tomatskudd til å vokse på potetplanter. På den måten kan en få avling både over og under bakken på samme plante. En må matche sammen en tomatplante og et skudd på poteten som har samme tykkelse og surre elektriker-tape rundt skjøten. Det ble jobbet iherdig denne kvelden. Det uvanlig fine og varme været som var den kvelden og mange dager etterpå må ta mye av skylden for at de fleste av tomatskuddene visnet, men noen hadde flere tomatplanter på lur og gjorde nye forsøk på egenhånd seinere. Så får høsten vise hvordan avlingene blir.

Mellom de to «pomat-kveldene» var det tid til flere andre planteaktiviteter. 2. mai tok ti damer turen over grensen til Ullensaker til Laila Brotnow og hagen hennes. Hun viste hvordan man kan skape seg et morsomt piletre ved å flette sammen tynne kvister. Det er veldig enkelt å få pil til å slå rot. I løpet av de kommende årene vil disse kvistene vokse sammen til en stamme med et morsomt flettemønster. Man kan lage seg hekk eller espalier på samme måte.

15. mai hadde vi vår tradisjonelle planteauksjon med salg av stauder, sommerblomster, potteplanter, urter og grønnsaker. Også denne ble holdt i garasjen til Ingvild og Bjørn i Rustad. I år måtte vi ha åpne dører og ryggen vendt mot åpningen på grunn av sol og varme. Mange hadde funnet veien, og budene satt løst. Vi antar at det var drøyt 40 personer, men på slike arrangement er det folk som kommer og går, så det eksakte antallet er ikke så lett å si. De fleste reiste hjem med noe de gledet seg til å plante og følge utviklingen til. Auksjonen ga rekordmange penger i kassa som vi kan bruke til andre arrangement senere. Styret er glade for at så mange vil bidra med planter, kaffemat, bud på planter og god-stemning.

Bli medlem