Ville vekster: Bringebær
De aller fleste vil kjenne igjen bringebær når de ser planten, spesielt når det er bær på den. Arkeologiske funn viser at bringebær har vært brukt i Norge siden steinalderen.
Bringebær er en av de vanligste vekstene langs vegkanter og på hogstflater. Blomstene er viktige for bier og andre insekter. Om du kjøper sommerhonning eller blomsterhonning, vil det som oftest være en del nektar fra bringebær i den. Dette gir en veldig lys og mild honning.
Ville bringebær er som oftest en del mindre enn dyrkede former, men har masse smak og er ofte søte og gode. Bærene kan brukes til saft og syltetøy, men kan også naturligvis spises om de er – direkte fra busken eller til dessert med krem, is eller vaniljesaus eller bare melk. Bærene kan også brukes i mange slags kaker og i smoothier. Bringebær kan også brukes til å smaksette drikkevann og eddik. Tørket kan bærene brukes som te – alene eller sammen med andre vekster. Bringebærblader høstet før og under blomstring kan også brukes til te.
Bringebær inneholder C-vitaminer, jern, kalium, magnesium, antioksidanter og fiber.
I tidligere tider ble bringebær brukt medisinsk for å styrke hjerte og mage og hjelpe mot diare. Jerninnholdet gjør bærene virksomme mot blodmangel. Uttrekk av bladene ble brukt på sår som ikke ville gro. Det kunne også brukes som et oppstrammende ansiktsvann. Å drikke uttrekk av bringebærblader og brennesle skulle øke fruktbarheten hos kvinner. Brukt under svangerskapet, skulle det styrke slimhinnene i underlivet.