Unge, myke granskudd
Unge, myke granskudd

Ville vekster: Gran

De aller fleste kjenner vel gran som juletre, men visste du at blant mange bruksområder for dette treet er at det også kan spises?

Gran kom til Norge like etter at istiden var over. Den har vært brukt til ved, redskaper og bygging av hus og møbler. Mange har tygget på kvae som en slags tyggegummi. Kvae har også blitt brukt som plaster.

Til mat er det de unge skuddene som folder seg ut i mai/juni, som smaker best. De kan brukes til å koke sirup, saft og gele, og de kan brukes til krydder eller te. Det går også an å bruke litt eldre skudd til krydder, f.eks. i gryteretter.

En kjempeenkel oppskrift på syltede granskudd: Kok opp en del eddik, to deler sukker og tre deler vann. Legg myke granskudd tett i glass eller krukker. Hell laken over og la det stå kjølig. Allerede dagen etter kan de syltede granskuddene brukes som deilig tilbehør til kjøttretter eller ost.

Gran

Gran tilhører furufamilien. Trærne kan bli opptil 50 meter høye og 200 år gamle. Frøene dannes i kongler som blir til av befruktede blomster i øvre del av treet.

Bli medlem