Mjødurt i blomst
Mjødurt i blomst

Ville vekster: Mjødurt

Det ligger i navnet: Mjødurt har vært brukt til å smaksette brygg, men den er også bra til mye annet.

Mjødurten blomstrer like etter midt-sommer. Den har en karakteristisk, og litt kraftig duft – duften av sommer. Noen sier duften er mandelaktig, andre kalle blomsten «Nordens vanilje».

Blomstene kan brukes friske eller tørkede. De kan brukes sammen med frukt og bær, enten i salater eller i kompotter, syltetøy og gele. Blomster sammen med sitroner og sukkerlake gir en drikk med karakteristisk smak. Blomstene kan tørkes eller fryses for senere bruk. Unge blad og skudd kan brukes i salater eller majones.

Tradisjonelt har planten vært brukt til smakssetting av øl og dram og til å stø i huset for å få god-lukt. I flere tusen år har mjødurt vært bruk medisinsk mot betennelser, smerter og feber. Den er også vanndrivende. Planten inneholder foruten C-vitaminer og antioksidanter også salisylater som i aspirin, noe som gjør at personer som ikke tåler asetylsalisylsyre bør bruke planten med forsiktighet.

Mjødurt

er en flerårig urt som tilhører rosefamilien. Stilken er rødlig og blomstene kremfargede. Den finnes i store deler av landet, gjerne også på innmark med svak drift, men ellers i kantsoner særlig der det er litt fuktig.

Bli medlem