Vinterkarse - ung plante
Vinterkarse - ung plante
Skråningen full
Skråningen full
Snart blomstring
Snart blomstring

Ville vekster: Vinterkarse

Vinterkarse er en plante som kommer tidlig om våren. Den kan brukes i salater eller dampet. Planten står på «fremmedartslisten», eller det som tidligere ble kalt «svarteliste». Det betyr at den er uønsket i Norge, og du kan derfor høste så mye du bare orker.

Hvis du er tidlig ute og plukker, kan hele planten brukes i salat. Den har en litt kraftig, krydret smak, så den bør blandes med andre salatplanter. Litt senere på sommeren blir stilken for treen og bladene blir etter hvert mer bitre. Blomsterknoppene kan ligne en mini brokkoli og kan brukes på samme måte. De kan dampes eller surres i smør. Blomstene kan brukes som pynt i salater. De små skulpene som dannes når planten blomstrer av, kan også nyttes som grønnsak.

Hvis du vil se flere bilder av planten, så finner du en del blant annet her.

Beskrivelse av vinterkarse

Vinterkarse ble innført som kjøkkenhageplante for flere hundre år siden, men har spredd seg ukontrollert. Den er en korsblomst som blomstrer med gule blomster. Korsblomstene har fire kronblader i hver blomst, og disse danner et kors. Utvokst blir planten mellom 30 og 80 cm høy. Planten har dyp pålerot, glatt, greinete stengel og flikete blad. Forvekslingsartene stakekarse og russekål kan også spises.

Bli medlem