Vellykket pallekarm kurs åpnet Nøysom prosjektet
Da er vi igang med prosjekt Nøysom som arrangeres av Bygdekvinnelaget sentralt. Vårt første prosjekt er "Lær å dyrke i pallekarm" som ble arrangert torsdag 23.mai 2024. Det ble en sosial kveld med pallekarm, god mat og gode samtaler. Dette er en visningshage der de som besøker gapahuken kan se hva som kan dyrkes i en pallekarm.
Med prosjektet Nøysom vil lokale Bygdekvinnelag skape møteplasser for barn, unge og voksne der de får praktisk kunnskap som gjør det lettere å ta miljøvenlige og bærekraftige valg i hverdagen. For den som vil lese mer om prosjektet kan dere følge denne lenken.
Å dyrke mat selv gjør oss mer selvbergede, og det er ingenting som smaker så godt som grønnsaker vi kan hente i egen hage. Vi setter opp to doble pallekarmer ved gapahuken på Verma, og fyller den med små planter og sår frø. Vi har litt forskjellige planter; gressløk, betemix (rødbete, gubbete og polkabeter), sukkererter, asiasalat, mainepe, gulrot, blomkarse, grønnkål, brokkoli og knutekål. På en egen liten flekk setter vi potet. For den som lurer kalles denne metoden "no dig" metoden og det finnes mye informasjon på nett.
Vi startet med å sette sammen pallekarmene. Deretter la vi avis på gresset under dem og dekker hele bunnen. Vi var ikke helt enige om hvordan vi skulle legge avispapiret så vi tester ut to metoder; en der avisene legges godt opp på innsiden av karmene og en der de legges helt på bakken og pallekarmer står oppå. Det blir spennende å se hvilken som holder ugresset best borte. Det er lunt her ved gapahuken og et bra sted å sette opp pallekarmer. I år har vi sommervær til tross for at vi fremdeles er i mai!
Deretter legger vi tørre kvister i bunnen, før vi har på lauv og fyller godt opp. Neste steg er å fylle på med jord og plante ut småplanter og så frø. Vi har med frø slik at de som ønsker kan få så frø og ta med hjem. Noen var engasjerte med å så frø og lære mer, og det blir spennende å høre hvordan det gikk med alt når de kom hjem.
Nå må vi bare følge opp med vanning og smake på resultatet etterhvert som det blir høsteklart.
Vi serverer god mat; sveler med gulrot, rabarbrasuppe og dessert er gulrot med sukker og melk - og kaffe. Desserten er noe som en av medlemmene spiste som barn og var favorittdesserten. Det er en lur måte å få brukt opp revet gulrot. Det var litt varierende hva deltakerne syns om denne desserten:-)
Det var et flott arrangement der det var rom for gode samtaler, latter og læring.
Et par dager senere kom det skilt med navn på de ulike plantene og frøene i pallekarmene. De hvite ringene er rester etter at Gro brenner koppene sine, og de passer utmerket til å skrive navnet på plantene med tusj.
Vi takker alle som kom på pallekarmkurset!