Hopp til hovedinnhold

Øvre Hobøl Bygdekvinnelag

Foto: Britt Myklebust

Oda Ambjørnrud og Signe Øye.- Foto: Britt Myklebust

Verneplikt for kvinner i Norge


Signe Øye, tidligere medlem av forsvarskomiteen holdt foredrag om verneplikt for kvinner den 9. mars.

Referent: Berit Dingstad

Signe fortalte om en lang vei fram mot allmenn verneplikt for alle, slik det er i dag.

1997 kullet er det første kullet hvor det er allmenn verneplikt også for jenter. Forsvaret har tradisjon for å være mannsdominert, men fra 1985 ble det innført frivillig førstegangstjeneste for kvinner. Forsvarssjefens militærfaglige utredning foreslo tvungen sesjonsplikt også for kvinner i 2003, men at avtjening fortsatt skulle være frivillig. Så var det snakk om å kvotere inn kvinner, at likestillingstanken skulle skje gradvis.. 2015 tvungen sesjonsplikt – og 2016 kjønnsnøytral verneplikt. Dette innebærer at Forsvaret kan rekruttere de best egnede og mest motiverte, uavhengig av kjønn. Alle (menn og kvinner )blir vurdert likt, og Forsvaret velger de som er best egnet. De kvinnene som blir kvalifisert på sesjon og innkalt til førstegangstjeneste, kan ikke velge det bort.

Signe Øye var klar i sin uttalelse om at verneplikt er porten inn til høyere stillinger i Forsvaret, og med kvinners deltagelse får andre verdier rotfeste i Forsvarets tankesett.

Oda Ambjørnrud fortalte om sitt år i Garden (kan velge 12 el. 18 mnd) Rekrutt på Terningmoen. De fysiske testene er tøffe, og derav også den psykiske test på takling av dette oppdraget. Hadde også kvinnelig befal. Mente allikevel at forskjellen på befal hadde mest med hvilken type person man var, og at kvinnelig befal måtte vise litt mer respekt. Likestilling har mer å gjøre med hva man gjør enn hvem man er.

Følte at jenter ble tatt vel imot, og at de fysiske forholdene for hygiene, utstyr som ryggesekk og sko ble lagt til rette for jenter.

Fullføringsbevis med høy score er bra for CV og videre karriere.

Ingrid Lippestad har også fullført tjenesteår i Jegertroppen. Dette er en divisjon for kvinner som ønsker litt ekstra utfordringer.