Dyktig og inspirerende foredragsholder Lise Godager Hansen
Smaksprøver må til!
Mye godt honning brukes til!
Utrolig og imponerende, hva biene får til!
Ingenting og si på bekledningen!

Bieproduksjon - spennende, arbeidskrevende og utrolig viktig!

Ringsaker bygdekvinnelag hadde besøk av Lise Godager Hansen fra Helgøya Bie.

Vi lot oss imponere over det viktige arbeidet birøkterne gjør for biene, for naturen og ikke minst for oss alle sammen som faktisk er helt avhengig av bienes pollinering for og fortsatt kunne være på jorda!

Biemøte på Biblioteket, 4.mars – bygdekvinner opptatt av naturen rundt seg!

 

En meget kunnskapsrik og inspirerende foredragsholder fra Helgøya Bie, Lise Godager Hansen fortalte oss mye som var verdt og vite om bier og honningproduksjon.

Hun snakket varmt om et arbeid med mening, tunge løft, jobb når andre har fri, men samtidig en jobb en blir helt hekta på. En form for terapi fordi en må være rolig når en oppholder seg i Biegården. Samtidig får en større respekt for naturen og det samspillet som foregår der. De verdifulle produktene som biene lager er gull verdt.

Helgøya bie har 50 kuber, de driver Dronningavl og har en parrestasjon på vegne av Hedmark birøkterlag. Samtidig har de lagt til rette for en «Bie-sti» ved Helgøya skole hvor en gjennom 2 km kan lære masse om bier. Stien er åpen for alle og det er mulig og gå den med guide etter avtale.

 

Hva kan vi andre gjøre for og ta vare på biene i naturen?

Jo vi kan legge igjen litt kvister og blad som hjelper ved overvintring. I en hage som ikke er helt striglet er det flere muligheter for biene. Samtidig så vil kløver i plenen være bra for biene. Om en har Selje og Or i åkerkanter er dette masse pollen som er livsnødvendig «mat» til ynglene. Biene trenger vann så et lite vannspeil som pynt er gunstig. Blomstereng er flott både i hager og i åkerkantene.

Biene er viktige for oss alle. Sånn i årlige verdier så regnes honning opp i 120 mill. kr. Og pollinerings-insektene inkl. biene til hele 230 mill.kr. for frukt, bær og oljevekster. Dette er store summer og dette samspillet mellom bier og blomster har både en økonomisk og en kulturell betydning. Vi må våkne opp og passe på dette som er så viktig for oss alle!

Da er det ikke uten grunn at det jobbes aktivt med å unngå sprøyting på dagtid, GMO, grønne ørkener (store grønne åkerflater på mange mål) samt ensartet pollen og nektar.

Vi fikk høre masse om måten birøkterne jobber på og kvelden gikk fort. Det er et imponerende stykke arbeid som legges ned i Bie produksjonen.  Vi tar av oss hatten for et svært viktig arbeid.

Og har du lyst til og lære mer så ta kontakt med Helgøya Bie og du kan få guidet besøk i «Biegården» eller tur i «Biestien». Her er det mye nyttig kunnskap og hente i tillegg til en tur ut i naturen!

Bli medlem