Hopp til hovedinnhold

Skjeberg Bygdekvinnelag

Protest mot søndagsåpent!


Eva Lileng er opprørt over forslaget om søndagsåpne butikker og frykter et slikt tilbud vil frata det norske samfunnet en viktig verdi.

– Søndag har vært en særegen dag for Norge i 1.000 år. Søndagen er helgedag hvor vi har tid til familie, venner, tur, kirken, kultur og stillhet og hvile. Samfunnet bør ha hvilepuls en dag i uka, en dag med frihet fra det kommersielle jaget, sier Lileng, som er styremedlem i Skjeberg Bygdekvinnelag.

Høringsfrist i juni

Norges Bygdekvinnelag er også høringsstans til forslaget om søndagsåpent fra regjeringen. Høringsfristen går ut i slutten av juni.

– Jeg tror de fleste er imot søndagsåpent, men jeg savner et enda større engasjementet - også fra sarpinger - slik at vi får stoppet dette en gang for alle, sier Lileng.

Hun mener ingen har behov for å shoppe sju dager i uka.

– På sikt kan søndagsåpne butikker endre det norske samfunn. Det kan føre til endringer i våre holdninger og livsførsel, hevder Lileng.

Ønsker svar

Hun viser til at Bygdekvinnelaget har bedt regjeringen om en helhetlig konsekvensutredning av et slikt tiltak.

– Men det er ikke blitt gjort. Det vi blant annet ønsker svar på er hvordan søndagsåpne butikker vil påvirke frivilligheten, folkehelsa og friluftsliv. Blir loppemarkedet, dugnadsarbeidet og håndballkampen skjøvet ut? Vil søndagsåpne butikker kreve ansatte fra andre sektorer? Og hvilke konsekvenser får det for sykefraværet. Stress og hektiske hverdager er jo i ferd med å bli en folkesykdom.

Lileng fnyser av at regjeringen sier de ønsker å gi oss «personlig frihet» ved å åpne opp butikkene på søndager.

– Det er jo nettopp frisøndagene som gir oss personlig frihet. Vi har allerede seks lange handledager. Nå tvinger i stedet regjeringen på oss et tilbud, som jeg har inntrykk av at ingen ønsker, sier Lileng til SA.