Hopp til hovedinnhold

Skjeberg Bygdekvinnelag

Vevstua

På vevstua holdes gamle håndverkstradisjoner i hevd.

Pågangsmot og drivkraft mangler ikke på Skjeberg vevstue.

Det hadde ikke vært noe tilbud om veving som fast aktivitet i Skjeberg siden før krigen. I 1983 ble det etablert ny vevstue på nordre Lilleby. Det var mange timers dugnadsarbeid som gjorde dette mulig.Det ble lånt vever og annet utstyr fra mange gårder i bygda. Den elste vevstolen ble lånt fra Jurifoten på Rokkeveien og vat tydelig hjemmelaget gammelt håndverk. Astrid Tveter lånte oss sin lille vev. Det ble skaffet 6 vever. Mange bidro med forskjellige nyttige ting - og ikke minst en kaffe kjele! Det ble startet kurs i oppsetting av vev og i ulike vevteknikker.

I 1988 ble vevstua flyttet til Folkvang og åpningen fant sted 14. mars. Det ble overtatt noen vever fra Skjeberg Folkehøyskole siden de hadde sluttet med vevundervisning. Vevstua kjøpte også 2 nye vever og en rennebom.

Vevstua har hatt utstilling i flere år av vevnader på Borgarsyssel vev Smaalensmarken, og har arrangert vevtreff for Østfold BK med foredrag og utstilling på Folkvang. Skjeberg Vevstue arrangerte vevtreff for Østfold Bk i 2016. Denne var åpen i to dager.

Skjeberg vevstue har vært i aktiv drift i over tretti år. Flere titalls personer har benyttet vevene opp gjennom årene og det er plass til mange, mange flere. Veving er absolutt en hobby for alle.

I dag er det åtte vever og benyttes.

Vevstua er åpen hver uke. Alle er velkommen til Skjeberg vevstue på Folkvang.

Kontakt Anne Helene Trapnes for informasjon:  tlf: 90 50 17 70, epost: trapness@start.no