Ville vekster
Tema for medlemsmøte 30.august var VILLE VEKSTER ved Ella Grorud. Entuiastisk fortalte hun om alt vi kan lage av det som vokser ute i naturen og som er helt gratis. Vi fikk deilige smaksprøver som både så og smakte fortreffelig.
Ella Grorud er en av lagets medlemmer, som kan mye om ville vekster, hva som er spiselig og hva vi kan lage av det vi plukker. Hun påpeker at man skal vite med sikkerhet hva man plukker, noe kan være giftig.
Hun lager selv mye fra naturen og serverer hjemme. I salaten kan du for eksempel bytte ut Rucola med unge friske løvetannblader, bruk gjerne det gule i blomsten også, men stilken er besk. Rota kan du bruke som ei gulrot. Det er mye vitaminer og næringstoffer i løvetannen, A, B, C, D, (A vitaminet er høyere enn i gulrøtter) Kalium, Kalsium, jern og bitterstoffet taraksin. I roten er det inulin.
Bjørkeblader fra tidlig vår er utmerket til saft, lettere å bruke også enn å tappe for sevje. Det skal mer sevje til for å lage konsentrat enn med bladene og smaken er ganske lik.
Geiterams saft blir til en herlig rosa-lilla farge og smaker friskt. Geiterams kan brukes til andre spiselige ting også, myke unge skudd som bare har bladdusk i toppen kokes hele som asparges. Bladene kan brukes i salat, eller tørket til te, da må bladene plukkes før planta er i blomst, de blir bitre under blomstringen.
Ella fortalte og forklarte om flere ville vekster og vi spurte og fikk smake.
Ella gav oss et oppskrifter;
EGGERØRE MED LØVETANNHODER;
5 egg
5 ss melk
2 ss smør
ca. 1/4 liter løvetannknopper
Stek løvetannknoppene i halvparten av smøret og sett til side.
Lag eggerøre og bland inn knoppene.
Godt med rista brød til.
LØVETANNSIRRUP;
200-250 løvetannblomster
1 sitron i skiver
1 liter vann
1kg sukker
Legg blomster ogsitronskiver i en kjele og hell over vannet. Kok opp og la småkoke i 20 minutter.
Avkjøl og la det trekke til neste dag.
Sil Væsken fra blomstene og tilsett sukkeret. Kok opp og skum av.
Kok inn til en tyntflytende sirrup, ca. 3 timer, hell på rene varme små glass.
Brukes til desserter, is, vafler, oster, søtningsmiddel i urte-te.
GEITRAMASPARGES;
Sank geiteramsskudd når de er 10-20cm. høye, jo yngre dess bedre. Fjern de grønne bladanleggene.
Skyll i vann. Smørdampskuddene i ca. 10 min., salt og pepre.
Godt til kokt fisk, potet, og sikkert mye annet.
GEITRAMS SAFTKONSENTRAT; Oppskriften kan også brukes på bjørkeblader, mjødurt og syriner.
125-150 g friske geitramsblomster (30-40 g tørket)
7-10 dl. sukker, spørs hvor søt du vil ha den.
25-30 g vinsyre
1 liter kokende vann
Hell blomsteneiet rustfritt kar eller i plastbolle sammen med sukker og syre.
Slå kokende vann over og rør til sukkeret er oppløst. La stå og trekke kjølig i 4-5 dager.
Hell på rene flasker. Saftkonsentratet blandes ut med vann eller boblevann etter smak.
Er holdbar en til to uker i kjøleskap. Bør fryses hvis det skal holde lengre
GEITRAMS MED VALNØTTER:
4 never geitramsskudd Kok geitramsskuddene møre i lettsaltet vann. Avkjøl i isvann, renn av. Rist nøttene i panne med valnøtt oljen, avkjøl. Tilsett eddiken
Salt og litt salt og pepper. Hell valnøttdressingen over geitramsen rett før servering.
40 g valnøtter
2 ss valnøttolje
1 ssbalsamico eddik