Spinne ull og farge garn
Dag Løvli kom å viste oss kunsten å spinne ull til garn, og hadde med seg nydelig garn han hadde farget selv.
Spinne: Veldig artig! Noen av oss prøvde rokken, men selv om han får det til å se lett ut, var det ikke så enkelt, men moro å ha prøvd.
Dag fortalte oss at mot gammel tradisjon, vasket han ulla før han spant av det, noe som forbauset de eldre i laget. Vi fikk også høre at fellen var den beste delen av ulla å bruke, det under ble som regel hardere og flokete, men kunne også bruke bakenden av ulla, men den krevde mer vask.
Farging: Hvordan de fikk til dette i "gamledager" er nesten uvirkelig, for dette er en prosess. Vi lærte at man må "beise" ulla før man kan farge det, for å få fargen jevnest mulig og til å sette seg best. Dette gjøres med Alun, men man kunne også bruke tørka rabarbra blader. Vi lærte også at det meste man bruker i norsk natur, gir gult garn, og at man må bruke litt andre midler for å lage andre farger.
Sissel og Tone diska opp med boller og rundstykker med deilig syltetøy. Vi hadde loddtrekning og kunne vinne blomster gule som solskinn. Vi dro hjem, med kanskje enda mer respekt for kvinner i "gamledager" å jobben de la ned i å lage et ullnøste og ikke minst farge dette. hjemmestrikkede gensere fra den tiden burde ha høy verdi for dem som bruker dem.