Hverdagsmat i Sparbu - Einar sin St. Hans grøt
Einar Sandlund er oppvokst i Hof i Vestfold. Hans mor, Elisabeth, er fra Granvin i Hardanger. Hennes oppskrift på rømmegrøtt følger slekters gang, og er nå hverdagsmat i Sparbu. Rømmegrøt er tradisjon til St. Hans (Jonsok).
Ingredienser til 6 personer:
1 liter Tine seterrømme
3 1/2 dl hvetemel
7 dl H-melk
3 dl kulturmelk for å få litt syrligere smak
2 ts salt
Sukker
Kanel
Rosiner
Smør som er skummet av, eller bruk smeltet meierismør
Slik gjør vi det:
Kok seterrømmen med lokket halv på i ca 2,5 min. Rør i halvparten av melet.
Rør så grøten samler seg og smørfettet kommer frem. Skum smøret fra og hold det varmt.
Rør i resten av melet, og spe med melken til grøten blir passe tykk.
Kok grøten i 3 minutter, og smak til med salt.
Server grøten med sukker, kanel, rosiner og smør.
Som tilbehør er det kjempegodt med spekemat og flatbrød.