Hopp til hovedinnhold

Sparbu Bygdekvinnelag

Hverdagsmat i Sparbu - Einar sin St. Hans grøt


Einar Sandlund er oppvokst i Hof i Vestfold. Hans mor, Elisabeth, er fra Granvin i Hardanger. Hennes oppskrift på rømmegrøtt følger slekters gang, og er nå hverdagsmat i Sparbu. Rømmegrøt er tradisjon til St. Hans (Jonsok).

Ingredienser til 6 personer:

1 liter Tine seterrømme

3 1/2 dl hvetemel

7 dl H-melk

3 dl kulturmelk for å få litt syrligere smak

2 ts salt

Sukker

Kanel

Rosiner

Smør som er skummet av, eller bruk smeltet meierismør

 

Slik gjør vi det:

Kok seterrømmen med lokket halv på i ca 2,5 min. Rør i halvparten av melet. 

Rør så grøten samler seg og smørfettet kommer frem. Skum smøret fra og hold det varmt. 

Rør i resten av melet, og spe med melken til grøten blir passe tykk. 

Kok grøten i 3 minutter, og smak til med salt. 

Server grøten med sukker, kanel, rosiner og smør. 

 

Som tilbehør er det kjempegodt med spekemat og flatbrød.