Hopp til hovedinnhold

Spydeberg Bygdekvinnelag

Soppkurv med litt av hvert

Soppkurv

Inger Lise Østmo

Inger Lise Østmo

Mange tilhørere

Mange tilhørere

Høstpyntede bord

Høstpyntede bord

Sprelske nytelser av sopp

Kveldens tema var sopp v/Inger Lise Østmo.
Hun kalte foredraget sitt "Sprelske nytelser av sopp"

Vår leder Liv Ragni Skinnes Kjos ønsket velkommen til 20 frammøtte og det var flott pynta høstbord på vårt møte den 12. september.
Hun ga så ordet til kveldens foredragsholder Inger Lise Østmo.
Østmo har 40 års erfaring – spisskompetanse på mat: Sopp, ugras og andre ville vekster.
Hun var også næringsmiddel-produsent..

«Det finnes en god del giftig sopp», sa Østmo videre, dødelig giftig. Det tryggeste er å plukke sopp vi er sikre på – eller forhøre oss med andre.

Det riktigste er å bruke kurv når en plukker sopp – gjerne flere små for å skille forskjellige sopper fra hverandre, og avispapir i bunnen.
Viktig er det også å ha en god kniv og børste for å få minst mulig «bøss» i kurven.
Etter at en kommer hjem kan soppen tømmes på ei stor flate, legg et håndkle over og klapp lett – soppen blir helt ren.

Oppbevar soppen skyggefullt/ kaldt! Soppen blir hurtig kompost. Se opp for syk/ ødelagt
sopp, «smittefaren» er stor.
Selv om soppen ikke er giftig kan det være stoffer (kitin) som er uheldig for mennesker.

Sauesopp - er «kongen» blant sopper - stekes eller rå-fryses til senere bruk (inntil 1 år).
Rødskrubb eller andre skrubber - må tilberedes. Rå kan gi allergi.
Smørsopp - nydelig matsopp, kanskje best stekt.
Kantareller, (håndteres forsiktig)
Piggsopp – trygg, sikker og god matsopp.
Traktekantarell – bruker en denne i brød blir det saftig og godt.
Rimsopp og gran- og furumatriske – gode matsopper.
Her er det nevnt noen, men det finnes mange flere som en lett kan lære om.
Ved varmebehandling frigjøres protein og vitamin B.

Hva kan vi gjøre med soppen foruten steking: Tørking, frysing, salting, sursylting, hermetisering, melkesyregjæring.
Tørket sopp holder seg velsmakende i mange år, lagres mørkt og tørt.
Kan brukes til supper, brød, fisk,vaffelrøre, i kjøttdeig, kaker, i sjokolade, karameller -
kort sagt til det meste.

Vi fikk oppskrifter på forskjellige ting vi kan lage, så nå er det bare å trå til med nye
spennende og smakfulle retter.
Dessverre har det vært lite sopp denne tørkesommeren i Østfold. Andre steder som
Østerdalen og videre nordover har sopphøsten vært rik
.
Liv Ragni takket foredragsholder for et interresant og innholdsrikt foredrag. Nå er det bare å sette i gang med og plukke sopp.
Kanskje det dukker opp noen i skogen bare regnet kommer?

Lagssaker ved leder, Liv Ragni

Årsmøte, 10.oktober, med vanlig årsmøte-saker. Det blir ikke foredrag eller underholdning,
men vi skal ta frem bilder, mønstre og hefter på gamle bolstre, sengetepper, brikker
og hekla sengetepper.

11.oktober – Potetlompe-steking på dagsenteret, Grinitun

13.oktober – Oktoberfestivalen. Vi er påmeldt- og selger «kjøttkake på gaffel»

16.oktober – «Verdens Matvaredag». I år er det «Byggkorn». Sponset av Coop Extra.
Vi står utenfor – inne hvis det regner.

21.oktober - Høsttakkegudstjenestet i Hovin kirke. Pynting v/ Hilde, Renate, Ragnhild og Gerd.
Kirkekaffe m/ kake og kringle

27.okt. Flatbrødkurs på Ungdomsskolen

16.november – Småkaker på dagsenteret, Grinitun. De som har hatt dette tidligere har
hatt med seg kakedeiger..

21.november – Eftasverd/ advendmøte på Frivilligsentralen.

8.desember - «Julegård på Vollene» . Tradisjonen tro – vi blir med der!

Siden sist: Juli – Sommerstevnet til NBU på Kalnes – vi hadde 2 kiosk-vakter med 4 på hver vakt.
August – kvalifisering til NM i potetskrelling! Anita Grønning vant, og skal
videre til NM på Hamar 22.9. «Midt i Matfatet» arrangerer dette.

5 T-skjorter igjen – vi kan bestille flere. Kr 100 for medl. ,kr 150 ellers.
Legges ut på Face-book sida vår.

Liv Ragni takket foredragsholder og kjøkkenhjelp og avsluttet med et lite dikt!