Hopp til hovedinnhold

Spydeberg Bygdekvinnelag

MikroMeyer-gutta

MikroMeyer-gutta

Lokale navn på ølet

Lokale navn på ølet

Maltkorn

Maltkorn

Smaksprøver fikk vi også

Smaksprøver fikk vi også

Tema på marsmøtet var "Ølbrygging"


Vi hadde besøk av to herrer - Leif-Tore Martinsen og Trond Haave fra MikroMeyer Bryggerhus
som fortalte om hvordan de kom i gang med ølbrygging.

Bygdekvinnelagsmøte onsdag 13.3.2019.

Til tross for noe dårlig marsvær, kunne vi telle 19 hyggelige damer rundt bordet.
I den ene enden av Frivilligsentralen befant det seg to herrer, som vi spent ventet på skulle fortelle oss om et noe uvant tema på et bygdekvinnelagsmøte: ølbrygging.

Liv ønsket alle velkommen. Hun startet med å lese fra boken `Drikke fra Østfold`, som Østfold Bygdekvinnelag ga ut i 2007.
Der hadde Inga Skulberg, født 1883, skrevet - sirlig og vakkert - om ølbrygging i 1890-årene.

Her kunne vi lære at ølbrygging den gang var nesten en seremoni. Det var bare det beste bygget som gikk til ølbrygging.
Man fant ut hva som var fullverdig korn `på en enkel og genial måte`, som hun skrev fru Inga Skulberg:
”En av gårdens helt pålitelige folk gikk etter treskingen, på låven hvor kornet var, og brukte en stor kornøsje. Så tok han den full av korn og slengte med jevne, rolige tak innover mot låveveggen. På den måten ordnet tyngdekraften resten,- det letteste kornet falt nærmest og det tunge, fine kornet havnet innerst ved veggen.”

Det var en noe slitsom og nøyaktig jobb kvinnene hadde og tid tok det. Kornet skulle vaskes og skylles før det kunne spire.
Store kjørel var klare og så måtte kornet stå slik i 2-3 dager for å bli gjennomtrukket, samtidig som den som hadde ansvaret, stadig rørte i det.
Så ble kornet  lagt utover golvet og tørket under sterk temperatur. Samtidig skulle man gni groene av.
Etter lang og møysomlig innsats, ble det forhåpentligvis et godt øl og hele familien, inkludert barna, skulle smake og ”skam fikk den som hadde brygget for `tynt` øl.”

(Jeg har lyst til å legge ved denne interessante oppskriften, som vi er svært takknemlige for er blitt tatt så godt vare på).

Kunne våre venner fra MikroMeyer kjenne seg litt igjen her?
Liv ga ordet til Leif-Tore Martinsen og Trond Haave fra MikroMeyer Bryggerhus.

De fortalte at de er 3 karer som siden 2013 i Skiptvet, har startet, prøvd seg fram, bygget stein på stein og fått til et godt øl etterhvert - `under låvebrua på Svenneby`.
De startet i det små, kjøpte brukt utstyr, fikk god hjelp av andre, som hadde forsøkt før dem og de har ikke forhastet seg. Tilvirkningsbevilling måtte de ha og i slutten av 2014 sendte de en søknad, det gikk i orden og i mai 2015 sto det første ølet klart i butikkhyllene!

Det var noen spente karer som ventet på tilbakemelding fra kundene.
Ølet var `Fossum`.
Andre ølnavn de har, er lokale navn i Spydeberg: `Godheim`, `Stegen`, Lyseren` og `Ruud`. Sistnevnte har de også på Vinmonopolet

MikroMeyer Bryggerhus fokuserte på tradisjonelt øl, lokalt forankret, designet på etikettene var viktig, hvordan ølet er laget og hvor det har fått navnet ifra.
Klart at en kjøper synes dette er både interessant og spennende!

MikroMeyer-karene får ikke tak i lokal humle, dessverre. De må innføre humle/ malt, men ellers bruker de norske råvarer.
De håper flere tar tak i dyrking av humle på gårdene. Så sett i gang. Det sysles med tanken om kommersielle malterier her i landet.

Kveik- er en tradisjonell norsk gårdsgjær og dette er en god gjær med unike egenskaper. Denne får nå mye oppmerksomhet og den brer om seg i utlandet.
(Google gjerne,- interessant å lese mer om kveik)

Vanlig ølgjær er sart og det tar ca. 10-14 dager før ølet gjærer.
Kveik er tøffere, mer holdbar og gjærer ved høyere temperatur, som gjør at ølet kan gjæres ferdig i løpet av 3-4 dager.
Kveikgjæren kan henges til tørk på låveveggen. Det finnes også såkalte gjærkranser, som brukes for å tilføre gjær i avkoket fra kornet.
Man kan også lage råøl med kveik. Da kokes ikke ølet, men pasteuriseres.

Vi fikk både se og smake ulike korntyper. Mange hadde ikke smakt dette ølet tidligere og de syntes det var et godt øl. En finfin gaveidè må dette være!

Ølet som MikroMeyer brygger, er et butikkøl, 4.7%.  Ale er et overgjæret øl og gjærsortene legger seg på toppen av ølet.
Denne gjæringsmetoden gir en søt, fruktig og fyldig smak.

Lager er et undergjæret øl og er gjæret med en type gjær som synker til bunnen. Mørkbrent maltkorn setter farge på ølet.
Mye fortalte disse ølherrene og damene hadde gode spørsmål og praten gikk livlig.

Så var foredraget over og vi fikk smake litt mer av dette gode ølet til kveldsmaten.

Liv takket de lokale bryggerikarene med boken, ”Drikke fra Østfold” og det satte de pris på.

Så ble det kveldsmat og loddsalg.

Liv hadde noen ord om `Siden sist`:
Ullkveld mandag 18.3. i 2. etg. Frivilligsentralen. Det siste før høsten.

Liv hadde vært på et møte ang. kommunesammenslåing. Sidsel Sørli var også der.
Innbyggertorget i Spydeberg: Hva ønsker vi? Hva skal det inneholde?
(Helsestasjon, frivilligsentral, servicekontor, bibliotek…)
Har du noen tanker, si ifra til Liv eller Sidsel.        En møteplass må vi ha.

Årsmøte i ØBK i Rødenes. Liv og Sigrid Egeland var der. Et vellykket og godt gjennomført årsmøte. Det er god styring på driften av ØBK.

Hva med bygdekvinnelagene og kommunereformen? Fortsette slik det er i dag? Lange avstander. Mange tanker rundt dette og vi vil ta det opp på styremøtet.

Liv var på et infomøte om VM i orientering, som skal avholdes i august i Østfold. De trenger frivillige. Kan vi profilere oss på en eller annen måte her i Spydeberg? Lokal mat?
Finne på noe gøy langs løypa? Alle gode og positive idèer tas med glede i mot.

Videre fremover vår og sommer:
Kurs i tradisjonsmat. Vi må ha to kurs. Titt gjerne på netsiden, www.tradisjonsmat.no
Vi har, som nevnt tidligere, kursene sylte, flatbrødbaking, desserter.Dette er for alle. Meld dere på til Liv.

Sommertur blir onsdag 19. juni – dagtid og vi kjører privatbiler.Turen går til Gjenbruksbutikken i Vestby. Redesign. Videre til Drøbak for å spise middag.
Dette blir en hyggelig tur i frisk og lys juniblomstspiring.

Neste møte blir tirsdag 9. april kl. 19 på Frivilligsentralen.

Da skal vi få høre om det spennende temaet,  fermentering, ved Ingjerd Tranvåg.

Ref. Hilde Tunby Svendsen