Hopp til hovedinnhold

Stord Bygdekvinnelag

Inspirasjon

Programmet

E.Krageberg

Styreleder i NBK Ellen Krageberg

Styre og admin

Styre og administrasjon i NBK

Sosan Askari Mollestad

Sosan Askari Mollestad

Nina-Merete Kristiansen

Nina-Merete Kristiansen

Fotokurs

Fotokurs

Bygdekvinnelagets inspirasjonsseminar Bergen 2017


Svært inspirerende seminar i Bergen 20-22. okt 2017
Med fokus på integrering, inkludering, likestilling og mat.

Det startet fredag ettermiddag på hotell Terminus. Ca 160 bygdekvinner samt styre og administrasjon i NBK.
Styreleder Ellen Krageberg åpnet seminaret, og fortalte hva vi skulle få være med på.
Første post var Åsne Seierstad som fortalte litt om bakgrunnen for at boken"To søstre" ble til. Vi fikk et innblikk i hvordan disse to søstrene ble radikalisert, og årsaker til det. Så var det boksalg og signering.

Så var det underholdning med folkemusikkgruppa Tæladylju. Det var tre veldig flinke og flotte karer fra Alvdal og Folldal som trakterte orgel, fele og trommer med humor og stor spilleglede.

 

 

 

 

Kvelden ble avsluttet med god lammeskank til middag. 

Lørdag morgen klokka 9 begynte det med foredrag av Nina-Merete Kristiansen. Tema var likestilling - hvor står vi i dag, og hvilke utfordringer har vi fremover.

Deretter fikk vi høre på seniorforsker Einar Risvik fra Nofima. Han er en viktig pådriver for å få bygg tilbake i dietten vår. Bygg binder seg til kolestrol, fett, bakterier og frie radikaler, og på den måten reduserer byggfibrene risiko og effekt av matforgiftning, kreft og infeksjoner. Det tar lang tid å bli fordøyd i kroppen, det er bra mot overvekt, diabetes 2 og for immunforsvaret.

 

Årets lokallag ble kåret. Det ble Frogn Bygdekvinnelag. De har satset på å få med de unge, ofte småbarnsforeldre, ved å spørre dem om hva de vil drive med. De får være med i styret, men kan gå ut etter 2 år. Laget har bedriftsbesøk, historisk vandring, råvareaksjon, nissevandring, 8.marsarrangement og mye annet. Premien var på 20.000.-

Amal Aden kom til Norge 13 år gammel, foreldreløs, analfabet, gatebarn og med mye dårlig "bagasje". Hun ble tatt hånd om av barnevernet, men var så utagerende at ingen kunne ha henne. Hun ble plassert på en studenthybel, 13 år gammel, og hun ble fryktelig ensom. Men det  var noen som endelig så henne, og fikk henne inn i samfunnet. Når hun har klart seg, så kan de fleste andre også greie det, mener hun. Amal er sterkt kritisk til kontantstøtten. Mødrene kommer seg ikke ut, de får ikke lært norsk, de får ikke tjent penger, de kan ikke hjelpe til å forsørge familien sin, og de forstår ikke det norske samfunnet. Mange er veldig ensomme. De blir redde for det norske, og dermed begrenser de også sine barn. Vi må våge å ta kontakt, invitere dem hjem til oss, - og vi skal stille krav. Vi skal ikke være så redd for å krenke. Amal sa hun var helt ferdigkrenket. 

 

 

 

Kristoffer Møvik er teamleder for flyktningetjenesta i Fjell kommune på Sotra. Han orienterte om hvordan kommunen jobber med integrering, inkludering og bosetting i Fjell. De har samlet flere tjenester som lege, psykolog, helsesøster og introkurs under ett tak, som heter Kraftsenteret for inkludering og helse. Kommunen kjøper leiligheter til flyktningene rund omkring i nærheten av bussruter. De vil ikke skape ghettoer. Rådmannen er en viktig pådriver, og de er flinke til å skaffe penger. Kommunen har også fått mange flyktninger i arbeid, f.eks kantina på Rådhuset, vedlikehold osv.  
 

Sosan Asgari Mollestad er prosjektleder i KvinnerUT i NBK. Hun snakket om Bygdekvinnelagets rolle i integreringsarbeidet. Henne kan man lese mere om på NBK  sine hjemmesider. Hun kan komme til alle lag rundt i landet og bidra med med kunnskap og idèer til de som jobber med KvinnerUT, aldeles gratis.

Så var det tid for å komme seg ut. Mange var på fløyen, noen var på sightseeing i byen, og noen var på kurs.

 Fotokurs
 

 

 

Det var Bygdekvinnelagstorg med orientering om KvinnerUT, råvareaksjon, norsk tradisjonsmat, verving, og fotografering.

Om kvelden var dert festmiddagmed nydelig mat. 
Etter den var det konsert med Igor Dunderovic med Fettere.

Søndag var det påan igjen klokka 9. 
Sigrid Hagerup Melhuus er rådgiver i tankesmien Agenda. De har intervjuet folk rundt i landet og spurt hva som skal  til for å sikre det gode liv der de bor. Denne rapporten var et solid innspill i debatten om distriktenes framtid, og et kritisk blikk på sentraliseringen av Norge. Hun snakket om hvorfor spredt bosetting er lurt, og at det er en fornuftig samfunnsmodell for framtida, når det gjelder økonomi, trygghet og matberedskap.

 

Fruktbonde Turid Alice Skjervheim er fruktbonde fra Ytre Ålvik i Hardanger. Hun har en gård på 15 dekar fordelt på 6 teiger. Der dyrker de epler, plommer og pærer. Hun lager forskjellige kaker, chutney og syltetøy, samt at hun tørker flere tonn epler. Dette selger hun på Bondens Marked. Hun har skaperglede, masse trivsel, lange dager og lite lønn.
 

Gunn Jorun Sørum er prosjektleder for norsktradisjonsmat.no Hun etterlyste flere oppskrifter på tradisjonsmat. Vi fikk se fine videoer fra steder hun har samlet oppskrifter og lært framgangsmåter.

 

 

 

 

 

 

Til slutt var det styreleder i Norges Bygdeungdomslag, Tora Voll Dombu fra Meldal , som ved hjelp av Maslows Behovspyramide så på mulighetene for godt utdannede jenter å bosette seg i bygda, og skaffe seg en framtid der. 

 

 

 

 

 

 

Dette var i korthet en del av programmet på ett veldig flott inspirasjonsseminar. Dette må vi ha flere av.
Jeg har allerede vært på butikken og kjøpt frokostblanding med Gullbygg, for jeg ble så inspirert av foredraget til Einar Risvik om byggets fortreffelghet.