Smaksprøve
Smaksprøve
Einar Risvik
Einar Risvik
Fin forsamling
Fin forsamling
Eldbjørg las dikt av Jimmy Øvredal
Eldbjørg las dikt av Jimmy Øvredal
Mange gevinster er viktig.
Mange gevinster er viktig.
Mye god mat
Mye god mat

Råvareaksjon 2019. Foredrag med seniorforsker Einar Risvik om bygg.

Viktig og matnyttig foredrag om mat og hvordan den påvirker helsen vår.

For å markere årets råvareaksjon inviterte vi Seniorforsker i Nofima, Einar Risvik , til Stord for å holde foredrag om bygg. Han er meget kunnskapsrik, og en god formidler.
Vi hadde invitert de omkringliggende laga , og det kom folk fra Omvikdal,Bømlo og Fitjar. Harald Risvik samarbeider med Smakskulen, og de skulle haoppfølgingsaktiviteter med Sæ og Sævarhagen barnehager mens de var her, så da inviterte vi foreldre og ansatte derfra også. Til sammen var vi 54 lydhøre publikummere. I foredraget snakket Risvik om bygg. Denne flotte, kortreiste, næringsrike, billige og gode råvaren. Den gir oss sein energi, som er veldig godt for tarmen, slik at den får nok mat. Veldig mange sykdommer kommer av for lite mat til tarmbakteriene nederst i tarmen. Bygg inneholder betaglukan. Det binder seg til kolesterol, fett, bakterier og frie radikaler, og tar de med seg ut. Bygg er sikringskost, og den holder blodsukkeret på jevnt nivå, så vi ikke blir så fort sulten igjen . Risvik arbeider blant annet med å få fylkene til å innføre skolemat. Med skikkelig ernæring vil barna bli roligere, og ta lettere til seg kunnskap.

I sitt andre foredrag snakket Risvik om hvordan man kan få kresne barn til å smake på mat, ved å utfordre dem om hva smaker maten, i stedet for å bare nekte å spise. Det er viktig at barna får sitte ved et bord med voksne, og lære seg å føre samtaler mens de spiser. Å spise  i full fart alene foran en skjerm, gjør at man blir feilernært. Barn skal også lære seg folkeskikk, ved å takke for mat. Men oppdragelsen skal ikke skje ved matbordet, der skal det være fred og trivsel, ellers vil barna ikke komme til bords. Alle må smake, men ikke spise, alle ting skal på tallerken, la måltidet ta litt tid, og spis sakte, for da spiser man ikke så mye. Måltidet skal være et sted hvor vi ser hverandre, hører hverandre og tar hensyn til hverandre . Noe søtt på slutten av måltidet demper behovet senere.Dette var bare noe av alt det han snakket om.

Vi hadde laget smaksprøver på mat med bygg i: Byggmelsvafler, byggotto med epler, byggsalat, flatbrød og byggkrem med jordbærsaus. Det var veldig populært. Gjestene fikk også kaffe og kaker, og så hadde vi en utlodning. Arna hadde regien på kvelden, og Eldbjørg leste dikt av Jimmy Øvrebø.
Det ble lagt ned stor dugnadsinnsats med planlegging, matlaging, teknisk support, tilrettelegging i lokalet og opprydding etterpå. Men det var virkelig verd det. Vi fikk masse kunnskap og en god dose trivsel denne kvelden. 

Bli medlem