Hopp til hovedinnhold

Valsøyfjord Bygdekvinnelag

Klare til å finne sopp av alle slag.

Det plukkes. Kjente soppsorter, men også nye.

Jim Mandal forteller og svarer på alle spørsmål.

Det bugner i skogen. Her er det bare å plukke.

Fram med soppboka! Her er det mye som skal læres.

Innbydende!

Alle får smake litt av dagens fangst

Sopptur.


Det var mange som ønsket å bli med bygdekvinnelaget ut i skogen. Valsøyfjord bygdekvinnelag samarbeidet med Halsa bygdekvinnelag om soppturen den 3. september. Folk kom fra fjern og nær for å høste av naturens raushet og for å få gode råd av Jim Mandal og Tore T.Halse. Disse to ledet oss trygt gjennom dagen. Jim er godkjent soppkontrollør og levende interessert i det han holder på med.

Først ble det litt teori på Negardens KURIUM. Jim hadde mye spennende å fortelle om sopp. Vi sugde til oss av kunnskapskilden hans. Lærte mye. Forskjell på rørsopp, skivesopp, piggsopp og andre sopparter. Han fortalte inngående om tegn på giftige sopp- hva vi må være obs på i vår iver etter å prøve ut nye sorter. Hvordan soppen reagerer i forhold til tungmetaller,og forurensing og hvorfor vi ikke plukker sopp i vegkanter og i utkanten av åker og eng som er sprøytet. Så gikk vi ut og plukket sopp.

Vi plukket. Lurte på hva vi fant. Snakket sammen og sammenlignet. Sommeren hadde vært passe regnfull til at soppen stod i full flor på denne tiden. Det var mye forskjellig å finne, ikke bare de velkjente kantarellene og steinsoppen. Det var om å gjort å ha øynene med seg. Huske litt av det vi hadde lært da vi var på Kuriumet. Sette teori ut i praksis. Jim var en utrulig kunnskapsrik mann å ha med seg, og han druknet nesten i spørsmål både underveis og etter at vi kom tilbake. Det var mange vitebegjærlige deltakere som nyttet sjansen til å ta til seg kunnskap i trygge rammer.

Tilbake på Negarden så vi i fellesskap på soppen vi hadde plukket. Lærte enda litt mer. Steikte sopp på bålpanne med urter og litt fløte..

Temaer som ble tatt opp er:

  • Hvor finner vi soppen?
  • Trygge soppsorter
  • Giftige soppsorter
  • Hvordan behandler vi soppen? 
  • Når vi plukker (bruk av kniv, kost, kurv, papirposer …)
  • Når vi konserverer (steiking, tørking, forvelling, frysing, hermetisering ol)
  • Når vi lager mat (noen gode tips og oppskrifter)