Hopp til hovedinnhold

Vardal Bygdekvinnelag

Bygdekvinner på Prestgardslåven.

Medlemsmøte på Prestgardslåven i Vardal

Flere bygdekvinner

Medlemsmøte på Prestgardslåven i Vardal

Bygdekvinner fra Vardal

Bygdekvinner fra Vardal følger interesserte med

Medlemsmøte på Prestgardslåven i Vardal


Referat fra medlemsmøte i Vardal bygdekvinnelag 23. mai 2017


Etter en vakker kjøretur oppover mot Haug kirke en solfylt maikveld, ankom vi vel 40 damer, bestemmelsesstedet, Prestegårdslåven i Vardal. Der ble vi hjertelig tatt imot av tre av søsknene Thune som er vokst opp på gården.  Arve Thune, hadde tatt på seg å dele sine historiske kunnskaper om Vardal, Haug prestegjeld og slektsgården med oss.

Prestegården ble bygget i 1863, og vi fikk et lite innblikk i en interessant historie.

Familien Thune har bodd på gården siden 1947. Den gangen var det kirken som eide gården. Først i 1990, tok yngste sønnen Ola og kona over gården. De var de første selveiere på 800 år. Prestegårdslåven slik den er i dag er blitt et samlingspunkt i bygda etter at den ble bygd om for få år siden, da datteren skulle gifte seg.

De store gårdene i Vardal stammer fra Vikingetiden, og rundt disse «urgårdene» vokste det opp bosetting. Korn egnet seg best til å dyrke i innlandet på grunn av god lagringsdyktighet.

Vardalbøndene var tidlig ute med å organisere gårdsbrukene. Alle skulle få stort nok areal til å dyrke jorda. De praktiserte en form for demokrati, der storbøndene ikke sto frem som «småkonger», og der alle hadde en stemme.  De utviklet et fellesskap som fremdeles holdes i hevd.

Haug var et levende samfunn, og hadde potensiale til å  utvikles til et større senter. Her fantes kirke, folkeskole, landhandleri, poståpneri, landbruksskole og meieri, men av dette er det bare kirken som i dag er i drift. Vardølingene har et godt samhold, og går gjerne sammen om å opprettholde levende bygder.

Prestegårdslåven arrangerer konsert onsdag 28. juni, og den 19 august er det «Åpen dag».

Vigdis Øksne orienterte om sommertur til Helen Fridholms hage på Toten den 14. juni.

I forbindelse med tema Tradisjonsmat /drikke skal det lages en digital kokebok. Kom med forslag!

Det jobbes med å få med kvinner fra andre kulturer. Gjensidige Stiftelsen bidrar med 8000 kr, om vi arrangerer 4 kurs/ utflukter i løpet av 2017-18.

Det ble et hyggelig besøk i Prestegårdslåven, vi takker vertskapet Ola og Ragnhild Thune som tok imot oss, og Arve Thune for interessant foredrag. Takk også til Haug /Lundstein som hadde ansvar for bevertning.