Hopp til hovedinnhold

Vassås Bygdekvinnelag

Lindas hele halvår på Jan Mayen


"God fortelling i Vassås" stod det å lese i Jarlsberg avis 22. mars-22. Vassås Bygdekvinnelag arrangerte åpent møte på Granly i Vassås 13. mars-22 hvor Linda Mathisen Aakerholt viste bilder og fortalte om oppholdet sitt på Jan Mayen 25/3 -2/10-19. Hun var utstasjonert som kokk i Cyberforsvaret på en sommerkontingent i denne perioden.

Vi gjengir nedenfor artikkelen som var trykt 22. mars-22 i Jarlsberg avis.

Lindas hele halvår på Jan Mayen

Birgith Johansen, leder i Vassås Bygdekvinnelag, kunne ønske velkommen til de mange frammøtte til åpent møte på Granly grendehus i Vassås søndag ettermiddag 13. mars og spesielt velkommen til Linda Mathisen Aakerholt. Linda viste bilder og fortalte om sitt opphold på Jan Mayen med foredraget: «Lindas hele halvår på Jan Mayen». Hun var utstasjonert som kokk i Cyberforsvaret på en sommerkontingent i tiden mars til oktober 2019. Reiste med Hercules fly som tok ca. 3,5 time fra Gardemoen. Tilhørerne fikk innblikk i oppholdet godt beskrevet av Linda som også viste mange og varierte bilder av naturen og livet ved stasjonen. Beerenberg, verdens nordligste aktive vulkan tronet majestetisk fram på bildene med 2 277 m.

Det er 14 personer som er ansatt i forsvaret, og 4 personer som er ansatt i Metrologisk institutt. Totalt 18 personer.

Det var mye forskjellig vær fortalte hun. Alle hus var bardunert. Gjennomsnitt temperatur på sommer er 7 grader. Mye tåke, iskald vind. Solen tittet frem innimellom og det var stas.
11 grader var den varmeste dagen under oppholdet. Meteorologisk stasjon sendte opp værballonger flere ganger om dagen, noe Linda også fikk være med på.

Linda hadde med seg trombonen sin og spilte «Ja vi elsker» alene på 17 mai. Med solskinn og Beerenberg i bakgrunnen. Det var veldig stort for henne. Noe hun aldri kommer til å glemme. Det var veldig høytidelig

Nesten hele Jan Mayen er fredet som naturreservat med unntak av bl.a. den metrologiske stasjonen og flystripen. Busker og trær finnes ikke, men Linda sa det var 1 tre og ut fra bildet hun viste vokste det kun som en liten grein/kvist.

Flyplassen er en landingsstripe som er grusdekket.

Det er mange forskjellige fugler på Jan Mayen og Linda viste spesielt mange bilder med Havhest. Lundefuglen ble kalt Ishavspapegøye.

Linda fortalte at de ansatte fikk lage og sette opp skilt på en veiviserstolpe fra sine respektive hjemkommuner. Det gjorde også Linda og hun tillot seg å lage skilt fra «sin hjemkommune» med navnet Vassås. I tillegg så vi et skilt med Hof laget av en tidligere ansatt.

På Granly ble det høstet stor applaus fra de frammøtte og Linda ble takket av Birgith Johansen for det flotte foredraget med spektakulære bilder og overrakte gavesjekk fra Blomsterhuset i Hof.

Videre i programmet på Granly disket Vassås Bygdekvinnelag opp med kaffe og kaker. Det blei tid til en prat. Jan Grønseth, informerte i pausen om turoppleggene som han og Anita Fredheim arrangerer og er turledere for. I 2022 «Naturperler i nord» og i 2023 «Rundtur i Troms og Finnmark».

Avslutningsvis fortalte leder Birgith Johansen om aktivitetene til Vassås Bygdekvinnelag og spesielt vektla hun turgruppa som har turer annenhver tirsdag. Vassås Bygdekvinnelag har fått kr 55 000 av Gjensidestiftelsen og har bl.a. kjøpt inn refleksvester med logo, hodelykter og brodder til utlåns. Turene er lagt opp for alle uansett form. Vi i bygdekvinnelaget håper at dette kan bli en arena hvor man møtes for å bli kjent og samtidig være i fysisk aktivitet.