Hopp til hovedinnhold

Ytre Hobøl Bygdekvinnelag

Marianne hadde tatt turen helt fra Eidskog for å vise frem de fine tekstilene hun hadde kjøpt

Vi fikk smake på spennende marmelader

Vi fikk smake på spennende marmelader, bl. a. kaffemarmelade

Karin og Karin vartet opp med kaker og kaffe

Litt forsinket fikk Anne en flott, kortreist blomsterbukett som takk!

Besøkte Mayafolket i Guatemala

Ett av våre medlemmer, Anne Eva Bjerke var med Utviklingsfondet og NBK på tur til Guatemala. Det ble et minne for livet!

Vi  hadde gledet oss til at  Anne skulle fortelle fra den opplevelsesrike turen hun var med på i vinter. Med seg hadde hun også en annen deltaker på turen, Marianne Rundgren fra Eidskog Bygdekvinnelag. Marianne hadde kledd seg opp i de flotte klærne og andre tekstiler som hun hadde kjøpt. Det var fargerikt og vakkert håndarbeide.

Det var kvinner fra Mayafolket de besøkte. De holder til i fjellene, 1500-3000 meter over havet. 80 % av folket lever under fattigdomsgrensen. Men av bildene Anne viste frem, så vi stolte og blide kvinner, i flotte klær. De spiser lite kjøtt fordi det er liten tilgang på det, men desto mer frukt og grønnsaker og ikke minst  tortillalefser. Det er lovbestemt i Guatemala at barna skal ha gratis skolemåltid.

De som de besøkte, produserte forskjellig håndarbeid som de solgte på markeder. De som kjøper er mest amerikanske turister. Og så lager de forskjellige marmelader og samler urter som de selger. For å sikre seg at de har frø til å så forskjellige urter, grønnsaker og korn, har de sin egen frøbank, i tilfelle det skulle bli uår. Da vil de ikke være avhengig av de store internasjonale frøfirmaene.

Disse folkene var medlem av organisasjoner som hjalp dem med forskjellig, f. eks å få lån, opplæring og støtte.  Utz Che og AMMID er to organisasjoner som Utviklingsfondet støtter.

Bygdekvinnene reiste rundt og besøkte forskjellige mennesker. De fikk også besøke en kaffeplantasje og var med på prosessen fra plukking, rensing osv, frem til ferdig produkt.

De overnattet også en natt hjemme hos lokale folk, for å bli bedre kjent. Da ble de gjort skikkelig stas på!

Anne og de andre hadde kjøpt med seg mye flott hjem til Norge. På møtet fikk vi smake på kaffen og  forskjellige marmelader. Og så var vi heldige og fikk mange flotte premier til utlodning, det var fantastiske håndlagde vesker og punger.  Vi bestemte oss for å gi inntektene fra loddsalget til Utviklingsfondets arbeid i Guatemala.

Av bildene hun viste, var det lett å se at dette må ha vært en opplevelse for livet! Alle de femmøtte ble både rørt og fasinert av det Anne fortalte. Folk var interessert, kom med spørsmål, og fikk svar. Veldig interessant og artig foredrag, tusen takk til Anne og Marianne!

NBK planlegger nye turer til Guatemala.