Håkon, Vemund og Britta fortalte om Bokashi
Peggy og Kristin løser quizspørsmål
Aase er quizmaster

Bokashi, kompostering av matavfall

Fasinerende kåseri da lærer Britta Berglund og 2 elever fortalte oss om kunsten å lage kompost med Bokashi-metoden, og om elevbedriften Plantekids

Ytre Hobøl bygdekvinnelag hadde besøk av entusiastiske Britta Berglund og de to 9. klassingene på sitt februarmøte. De fortalte først om Bokashi som er en bortimot luktfri metode å kompostere matavfall på. Kompostering av matafall er bra for mye. Det er resirkulering av næringsstoffer slik at det kan brukes som jordforbedring og plantegjødsel. Det genererer mindre avfall å håndtere for avfallselskapet og i mange kommuner får man redusert renovasjonsgebyr dersom man komposterer matavfallet.

Bokashibøtta kan stå inne på kjøkkenet, det er lufttett lokk, så den avgir ikke lukt. Og når lokket åpnes, er det ikke mer lukt enn man vanligvis har fra matafallsbøtta som alle nå har i kjøkkenbenken sin. Det som skjer nedi bøtta, er at avfallet fermenteres eller syrner, det råtner ikke.

Man må kjøpe en startpakke med 2 spesialbøtter og det spesielle strøet som gjør at matafallet omdannes. Strøet består av hvetekli som er tilsatt 5 typer mikroorganismer. Dette får man kjøpt ferdig. Det går med 1 spiseskje strø til 1 liter matavfall. For å komme i gang trenger man to spesielle bokashi-bøtter og en pose strø. Bøttene har avtappingskran ned mot bunnen. Der kan man tappe av konsentrert blomstergjødsel. Når bøtta er full og den har stått noen uker for å omdannes ferdig, har man fått ferdig jordforbedring som skal blandes sammen med for eksempel gammel og utarmet blomsterjord. Bokashi Norge har en nettside hvor man kan lese mer om metoden .

De to elevene fortalte om sin elevbedrift "Plantekids" De har lært seg komposteringsmetoden og lager jordforbedring og blomstergjødsel. I fjor hadde de dyrket forskjellige planter i den gode jorda de fikk, og solgt på lærerværelset. Plantene gikk unna på et blunk. Guttene har planer om å utvikle bedriften sin. Og så skal de delta på en messe for elevbedrifter og konkurrere med andre elever. Da er det flere områder de jobber med, blandt annet presentasjon av produktet.

Både Britta og guttene fikk mange spørsmål. De 16 medlemmene som var til stede var svært interessert . Og det var veldig fint å få svar fra disse fordi de hadde prøvd og feilet en del, så de hadde mye erfaring med hva som fungerer og ikke.

Etter kåseriet var kaffen klar, det var kveldsmat med nystekte rundstykker og kryddrkake. det smakte godt, og praten gikk svært så livlig i møterommet på Fossnes Grendehus.

Bokashi Norge skriver dette: 

Kompostering med bokashi foregår dels inne, i en lufttett bokashibøtte; og dels enten inne i en kasse med litt jord, eller ute. Bokashi tar liten plass og lukter ikke vondt.

I bøtta legger du alt du har av matavfall lagvis med bokashistrø en gang om dagen. Bokashistrø er hvetekli innsatt med effektive mikroorganismer.

Bli medlem