Kurs i å bake brød i bakerovn
Vi inntok bakstehuset på Vestre Bråte Bygdetun for å lære oss den gamle måten å bake brød på.
En lørdag i oktober holdt vi kurs i å lære å bake brød i bakerovn. På Vestre Bråte Bygdetun er det bakerovn i det gamle bakstehuset. Ovnen er antakelig like gammel som huset, det er nærmere 200 år gammelt. Bakerovnen har vært brukt årlig av Ytre Hobøl bygdekvinnelag for å bake brød på bygdedagen. Nå ville flere lære seg denne gamle tradisjonen å bake brød på. Vi fikk med oss Tove og Gisle Halset som lærere. I Tove sin familie har tradisjonen med brødbaking i bakerovn gått i arv fra mor til datter i flere generasjoner. Og nå har Tove sin datter også fattet interesse for denne kunnskapen. Det var mye nyttig kunnskap som Tove og Gisle kunne dele med oss. Og det var 9 interesserte bakere som plukket opp informasjon og gode tips. Det er fyringa som er den største utfordringen å få til. Det skal være rett temperatur og det skal være nok varme i steinene inni ovnen så den holder seg passe varm. Og så må man ha tørr granved som er passe kløyvd og passe lang. Men det er også viktig hvordan deigen er. Den må ikke være for grov for at det skal bli vellykket i bakerovn. Og den må være fast og god. Tove forklarte alt om mel, frø, gjær, salt og væske. Vi lærte teknikken med grisling, som hjelper brødene til å holde formen og ese godt. Grisling er å putte brødene som ikke er ferdig hevet inn i ovnen i noen sekunder. For så å ta dem ut og la dem heve videre. Da skal man være rask og ha godt håndlag med den man gjør. De ferdigstekte brødene ble flotte og selvfølgelig måtte vi smake på dem! Nystekt brød med smør og brunost er bare kjempegodt!