Norges Bygdekvinnelag vil ha nasjonal plan for skolemat
Gratis frokost for alle gir en bedre skole. Det bekrefter bygdekvinnenes pilotprosjekt med grøt. Generalsekretær Cesilie Aurbakken ber Stortinget følge opp.
Pilotprosjektet foregikk på Eidsvoll i september. Nå ha AgriAnalyse undersøkt effekten. Undersøkelsen bekrefter tidligere tiders forskning:
- Elevene gledet seg til skoledagene.
- Det ble lettere å følge med.
- Det ble roligere i klasserommet.
- Elever og lærere omfavnet ordningen.
Skolegrøten skapte et bedre miljø for læring
– Vi vil ha en nasjonal plan for gradvis innføring og opptrapping av et skolemåltid for alle barn og unge, sier generalsekretær Cesilie Aurbakken. Mandag la hun fram noen av resultatene fra undersøkelsen på Stortinget. Der møtte hun i kommunal- og forvaltningskomiteen på høring til Statsbudsjettet for 2023.
– Vi vil ha penger på Statsbudsjettet. Skoler kan søke om midler til oppstart fra kommende skoleår, er vårt forslag, sier Aurbakken.
Skolegrøt til alle
Pilotprosjektet AgriAnalyse har undersøkt, ble gjennomført på Eidsvoll Verk skole i september. Fire dager i uken i fire uker serverte bygdekvinnelaget på Eidsvoll grøt til frokost.
Elevene omfavnet muligheten. Ni av ti stilte på skolen for skolegrøt. De likte grøten og fikk en bedre skoledag, viser undersøkelsen. Også lærerne gir tommelen opp. Forutsetningene for god læring ble bedre.
Undersøkelsen avdekket også at hver femte elev sjelden eller aldri spiser frokost.
– Det er urovekkende. Om de samme elevene heller ikke har med matpakke, så skal det godt gjøres å få en god skoledag med god lærling, sier Aurbakken.
Lokal oppslutning
Bygdekvinnelaget på Eidsvoll fikk økonomisk støtte fra kommunen og sponsing fra Tine, Lerum Fabrikker, den lokale Rema-butikken, og frivillige i kommunen stilte opp og serverte frokosten på skolen.
– Skolemat er viktig for folkehelsa og bidrar til å gi alle bedre muligheter for å lykkes med utdanningsløpet. Skolemat kan ikke gjøres avhengig av lokale forhold og tilfeldigheter. Vi ønsker at alle i hele landet får samme mulighet. Da må staten ta ansvar. Vi vil derfor ha en nasjonal plan og øremerkede midler over Statsbudsjettet. Da kan vi sikre samme gode ordning for alle uavhengig av bosted og lokale forhold, sier Aurbakken.
Støre-regjeringen sier i regjeringsplattformen at den er positiv til gradvis innføring av et daglig sunt og enkelt skolemåltid.
– Tiden er inne for å gjennomføre det løftet. Det viktigste pilotprosjektet har bidratt med, er ny kunnskap for å styrke beslutningen. Tidligere forskning om effekten av et daglig skolemåltid viser også positive resultater for læringsmiljøet. Det er påvist mindre mobbing, mer inkluderende miljøer, mer opplagte elever, bedre trivsel og bedre resultater, sier Aurbakken.