Norsk tradisjonsmat
Norges Bygdekvinnelags nye nettside, norsktradisjonsmat.no, lanseres før sommeren.
Prosjektleder Gunn Jorunn gleder seg til å servere lokallagenes matskatter på den nye nettsiden

Norske matskatter på nett

Tradisjonsmat er i vinden som aldri før. Timingen er dermed god når Norges Bygdekvinnelag lanserer en ny nettside om norsk tradisjonsmat i 2017.

Oslo-restauranten Maaemo fikk i 2016 tre Michelin-stjerner med nye varianter av rømmegrøt og fenalår på menyen. Populære matbloggere fermenterer, røyker og tørker råvarene før de lekreste retter havner i lesernes «digitale kokebøker».Tradisjonelle norske retter og tilberedningsmetoder har med andre ord fått sin renessanse, og få besitter like mye kunnskap om temaet som medlemmene i Norges Bygdekvinnelag.

Nå skal denne kunnskapen, i form av oppskrifter og historier, samles i en helt ny oppskriftsdatabase på nett: norsktradisjonsmat.no.

- Norges Bygdekvinnelag har en unik rolle som forvalter av norsk matkultur. Gjennom norsktradisjonsmat.no kan vi formidle kunnskapen i organisasjonen ut til et bredt publikum slik at flere kan ta norske mattradisjoner i bruk, forteller generalsekretær Cesilie Aurbakken.

Ramsløksuppe

Ramsløksuppe er blant oppskriftene man vil finne på norsktradisjonsmat.no. 

Samler matskattene på ett sted

Norges Bygdekvinnelag hadde også tidligere en populær oppskriftsdatabase på nett. Etter byttet av nettsideleverandør ble denne imidlertid borte. Heldigvis greide vi å ta vare på alle oppskriftene våre. Dermed vil også tidligere innsamlede tradisjonsoppskrifter bli å finne på den nye nettsiden. 

Gjennom «Tradisjonsmatjakten» i 2017 håper vi i tillegg at mange lokallag vil bidra med én tradisjonsoppskrift fra sin bygd.

– Det er viktig at vi på de nye nettsidene kan presentere et godt utvalg oppskrifter fra hele landet, og kommunisere sammenhengen mellom tilgang til ulike råvarer og hvordan de lokale mattradisjonene har utviklet seg. Da setter vi stor pris på bidrag fra lokallagene, sier Aurbakken.

Rettet mot ungdom

Prosjektet retter seg spesielt mot ungdom og unge voksne, men nettsiden er også tenkt å fungere som en ressurs for matrelaterte kurs og aktiviteter i lokallagene.

- For at den norske tradisjonsmaten skal leve videre er det spesielt viktig å informere og inspirere de unge, og vi vil blant annet bruke videoer og sosiale medier til å nå denne målgruppen. Samtidig skal selve nettsiden appellere til matinteresserte i alle aldre, forteller Aurbakken.

Den nye nettsiden lanseres før sommeren, og er gjort mulig gjennom en gave fra Sparebankstiftelsen DNB.

For spørsmål, ta kontakt med:
Gunn Jorunn Sørum, prosjektleder Norsk Tradisjonsmat
Telefon 934 05 255.
Tradisjonsmatjakten - slik kan lokallaget bli med:

Alle lokallag oppfordres gjennom "Tradisjonsmatjakten" til å bidra med én oppskrift fra sin bygd:  

  • Lokallaget velger/kårer i løpet av 2017 sin bygds "Tradisjonsmatskatt"
  • Én rett som er sentral i lokale mattradisjoner, er knyttet til lokalhistorien eller på annet vis er spesiell for bygda/lokallaget
  • Oppskriften sendes inn via et skjema. Mer informasjon kommer i utsending til lokallagene i månedsskiftet april/mai
  • Send gjerne med beskrivelse av rettens historie, bruksområde eller andre særtrekk og bilde av retten om dere har
  • Fylkeslaget med flest deltagende lokallag (prosentvis) får kr.10.000,- til en matrelatert aktivitet for medlemmene!
  • Se også informasjon i lokallagsutsendingen fra januar HER
Bli medlem