Hopp til hovedinnhold
Langtidsbakt, grillet lammebog med sider. Foto: Mariusz Marczak.

Langtidsbakt, grillet lammebog med sider. Foto: Mariusz Marczak.

Oppskrift på langtidsbakt, grillet lammebog med sider

– Gjøres ferdig ute på bålpannen eller brukes som base for søndagsmiddagen, forteller Christer Økland, som presenterer sin hovedrett for bygdekvinnene. Christer er direktør for mat og drikke på Brakanes Hotel, Hardangerfjord Hotelog Quality Hotel Vøringfoss.

Serveres med bakte grønnsaker, knuste poteter og lammesjy

 

Til 4 personer

 

Du trenger:

Lammebogen:

1 stk lammebog

2 fedd hvitløk

50 g smør

4 dl sider

1/4 sitron

Litt timian eller annet ønsket krydder

  1. Lag et snitt inn til knoken slik at du kan brette bogen sammen. Da er det lettere å få plass i formen. Gni lammebogen rikelig inn med salt og pepper. Legg den i en ildfast form med lokk (ev. aluminiumsfolie). La kjøttet trekke på kjøl i ca. 4 timer.
  2. Kok smøret sammen med hele hvitløksfedd i en stekepanne til det brunes litt og lukter av ristede nøtter. Skru av platen og ha i sider, sitron og krydder.
  3. Hell smøret og sideren over lammebogen og dekk til den ildfaste formen godt. Still ovnen på 90-100 grader og la kjøttet stå i ovnen natten over. Det trenger minimum 8 timer slik som dette. Når det er ferdig, skal du kunne trekke kjøttet lett av benet.
  4. Sett formen på benken i 15 minutter, før du setter den kjølig igjen.

 

Grønnsaker:

4 gulrøtter

4 stk persillerøtter

1/2 sellerirot

4 stk rødbeter

2 ss god oliven olje 

1 brokkoli

1 ss smør

  1. Skrell og kutt grønnsakene. Skyll rødbetene godt så ikke alt blir rødt. Bland alle grønnsakene unntatt brokkolien med salt, pepper, olje og ev. litt sitron før du baker dem i ovnen på 225 grader i ca. 30 minutter, litt avhengig av størrelsen du har valgt å kutte dem i.
  2. Kutt brokkolien i buketter på ca. 4-5 cm, la dem trekke 2-3 minutter i kokende godt saltet vann. Avkjøl i isvann.  
  3. Når grønnsakene i ovnen har stått halvparten av tiden, tar du ut formen og tilsetter brokkolien og smøret, blander godt og fortsetter bakingen.

 

Poteter:

8 mellomstore nypoteter (2–3 per person)

2 ss olivenolje

2 ss godt smør

1/2 bunt vårløk

salt, pepper

sitron

  1. Vask potetene godt og kok dem i usaltet vann til de er møre, sil bort vannet og damp av.
  2. Finkutt vårløken og smelt smør sammen med olje i en liten kasserolle.
  3. Knus potetene med en god gammeldags potetstamper og tilsett olje, smør og vårløk.
  4. Smak til med salt, pepper og litt sitron for å få en syrlig frisk ettersmak.

 

Saus og dandering:

All saft og sø som er igjen i den ildfaste formen

4 ss smør

  1. Kok opp jusen som var igjen i den ildfaste formen, sil og kok ned til det er ca. halve mengden igjen.
  2. Du kan nå lage en vanlig meljevning med smør og mel på stekepannen og spe med denne kraften, eller du kan gjør som meg og piske inn smøret mens kraften er tett på kokepunktet.
  3. Varm opp kjøttet.

 

Når kjøttet skal varmes igjen har du flere muligheter: 
 

På grillen/over bålet trenger kjøttet ca. 20 minutter. Ta kjøttet ut av formen og legg det på grillen. Snu kjøttet ofte for å få jevn varmefordeling.

I ovnen trenger kjøttet ca. 35 minutter på 165 grader. Du kan legge kjøttet oppå grønsakene når de har stått i 10-15 minutter. Skru ned temperaturen til 165 grader.

I panna trenger kjøttet ca. 30-35 minutter. Ta opp kjøttet og del bogen i to. Steik kjøttet i litt olje. Også her bør du snu kjøttet ofte for å få jevn varmefordeling.

 

– Jeg liker best å servere dette som en «Family-style» middag. På hytta til svigers i fagre Hardanger fullfører vi lammet og grønnsakene på bålpannen og spiser til vi sprekker, forteller Christer Økland.