Hopp til hovedinnhold
Blodpudding. Foto: Nadin Martinuzzi/Ren Mat

Blodpudding. Foto: Nadin Martinuzzi/Ren Mat

Oppskriftskonkurranse: Bruk hele dyret

Vi ser etter den beste oppskriften som tar i bruk innmat eller andre deler av dyret som ikke er like vanlig å bruke i hverdagen lenger. Kanskje nettopp du har denne oppskriften liggende?

Nå kan du delta i Norges Bygdekvinnelags høstkonkurranse! Høstens kampanje i forbindelse med verdens matvaredag 16. oktober heter «Bruk hele dyret», og handler om å nettopp ta i bruk flere råvarer fra dyret enn de vanligste kjøttstykkene i butikken. Vi vil få fram verdien av å benytte seg av hele dyret. Både fordi det er bærekraftig og fordi dei ulike delene gir oss smaksrike og spennande retter.

 

Hent frem glemte skatter

Mye tradisjonsmat er bygget på en filosofi om at vi bruker det vi har, og kaster ikke noe som kan spises. Vi kan finne mange gode retter i gamle kokebøker og tradisjoner nedarvet i slekten og bygda. Dette gir god klangbunn i en tid der vi vet at det kastes for mye mat, og hvor mulighetene og verktøyene til å lage smakfulle retter i et vanlig hjem er større enn noensinne. Finn frem gamle, gode retter og hent inspirasjon fra oldemors mattradisjoner.

 

Nye smaker fra hele verden

Vi er ikke utelukkende på jakt etter gamle oppskrifter fra gamle, norske fjellhyller. I mange kulturer over hele verden er det fremdeles vanlig å benytte seg av hele dyret i matlagingen. Vi ønsker hjertelig velkommen oppskrifter og mattradisjoner fra utenfor landegrensene. Kanskje er det nettopp gjennom spennende, nye smaksvarianter og -kombinasjoner vi på ny lærer oss å bruke uvante ingredienser også fra dyret?

 

Om du sitter på en eldgammel oppskrift fra innerst i en vestlandsfjord, en krydderrik rett fra et annet hjørne av verden, eller en nyskapende oppskrift som henter det beste fra alle kroker, har vi lyst til å smake.

 

Send inn ditt bidrag til konkurransen gjennom dette skjemaet. Frist for å sende inn forslag er søndag 1. november. 
*Vi forbeholder oss retten til å bruke, og dele innsendte oppskrifter og bilder.

På Norges Bygdekvinnelags hjemmesider kan du lese mer om kampanjen Bruk hele dyret. På våre nettsider norsktradisjonsmat.no finner du gamle, tradisjonsrike oppskrifter fra hele landet, og hele dyret.

Høstens kampanje om norske, kortreiste og bærekraftige råvarer heter Bruk hele dyret. Verdens matvaredag er 16. oktober, og det er denne datoen vi hr pekt oss ut som hoveddato i kampanjen. I ukene før og etter matvaredagen kommer Norges Bygdekvinnelag til å ha ekstra fokus på å inspirere til å bruke deler av dyret vi ikke er så vant med i dag. 

 

Kontakt rådgiver Astrid Seime for mer informasjon om kampanjen. 

Tlf. 908 72 411

astrid.seime@bygdekvinnelaget.no